Druga nesreća u jami Omazići u pet godina

Vijesti 10. mar 201616:16 > 16:23
N1

U jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići danas je došlo do nesreće u kojoj je, prema prvim informacijama, jedan rudar ostao zatrpan. Ovo je druga nesreća u posljednjih pet godina u ovoj jami.

Naime, 26. aprila 2011. godine pet rudara povrijeđeno je u u ovoj jami uslijed eksplozije. Ta nesreća, kako je tada preneseno – prouzrokovana je zaostalim eksplozivom. Na tom lokalitetu ostalo je staro neeksplodirano minsko punjenje, a eksploziju je izazvala bušilica kojom su rudari bušili minsko polje. Pet rudara je tada povrijeđeno.

RMU Banovići

Jama “Omazići” u funkciji je od 1938. godine. Locirana je u sjeveroistočnom dijelu banovićkog ugljenog bazena. Rješenjem nadležnog organa od 1965. godine proglašen je metanskom jamom.

RMU Banovići

U augustu 2013. godine pušteno je u rad široko mehanizovano čelo, koje je ujedno i prvo novo mehanizovano široko čelo u BiH od 1990. godine.

RMU Banovići

Njegovim uključivanjem u rad proizvodnja je povećana za četiri puta. Njegovi efekti ogledaju se u većoj proizvodnji, humanizaciji rada i smanjenju povreda. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.