U subotu dženaza rudaru Nerminu Šehiću

Vijesti 11. mar 201613:20 > 13:24
Anadolija

Nakon rudarske nesreće koja se u četvrtak u popodnevnim satima dogodila u jami Omazići u Rudniku mrkog uglja Banovići (RMU) u toku je istraga o uzrocima nesreće.

U nesreći je smrtno stradao rudar Nermin Šehić, otac dvoje maloljetne djece.

Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići istakao je danas da su bili “poduzeli sve zakonom predviđene mjere od tehničkog rukovodioca i nadzora i da su svi segmenti bili ispoštovani”.

“Na polju sigurnosti radnici se ispituju i obnavljaju gradivo svake godine. U smislu pomoći porodici maksimalno ćemo im izaći u susret i već smo donijeli odluku da ćemo preuzeti sve obaveze oko organizacije dženaze”, poručio je Čergić.

Prema njegovim riječima, ukoliko supruga smrtno stradalog rudara bude raspoložena za zasnivanje radnog odnosa, a u skladu s njenom stručnom spremom pronaći će joj zaposlenje.

Federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović kazao je da se nastavljaju istražne radnje kako bi se utvrdio tačan uzrok ove nesreće.

“Razgovarali smo sa radnicima koji su radili na tom mjestu u trenutku kada se desila nesreća. Treba složiti sve izjave, pregledati mjesto nesreće i dokumentaciju za analizu u suprotnom ne bih želio da prejudiciram zaključke. Nije sigurnost samo mehanizacija tehnoločkog procesa nego i poštovanje procesa da bi se postigla sigurnost sa aspekta uvođenja novih tehnologija u rudnike”, istakao je on.

Dženaza-namaz smrtno stradalom rudaru bit će klanjana sutra u selu Grivice.

Podsjećamo, nesreća u RMU Banovići dogodila se u četvrtak oko 12 sati kada je došlo do urušavanja stropa u dijelu čela Stari rad u rudniku. Pored stradalog rudara u rudniku je u trenutku nesreće bilo još deset rudara koji su uspjeli izaći van.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.