Okupljanje četnika u Višegradu

Vijesti 13. mar 201612:10 > 12:17
Srna

Pripadnici i simpatizeri Ravnogorskog pokreta Višegrad danas odaju počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada, povodom 70 godina od njegovog hapšenja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Dražan Perendija u obraćanju prisutnima rekao je da je ovaj datum bio tabu tema za obilježavanje.

“Kada se sa najsretnijim srpskim idejama 1941. godine krenulo u borbu protiv okupatora, desilo se nešto drugo, a neki naši saveznici su od 1942. do 1944. godine svjesno radili na izdaji kralja Petra i đenerala Draže”, naveo je Perendija.

On je dodao da je bilo puno progona, ne samo pripadnika Ravnogorskog pokreta, nego i njihovih simpatizera.

Perendija je istakao da spomenik u Višegradu zaslužuju borci posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata, vožd Karađorđe i general Dragoljub Draža Mihajlović.

Srna

Dražu su pripadnici OZNE uhapsili u okolini Višegrada 13. marta 1946. godine.

Ravnogorci su se u velikom broju okupljali i prethodnih godina, na zaprepaštenje povratnika i porodica žrtava u gradu u kojem je tokom rata u BiH ubijeno gotovo 3.000 Bošnjaka, od čega 128 djece.

U junu svake godine se u Višegradu obilježava godišnjica zločina, poznatog kao “Živa lomača”.

Tada je spaljeno sedamdeset živih ljudi, civila Bošnjaka.

Najmlađa žrtva tog zločina imala je samo dva dana. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, organizator paravojne jedinice “Osvetnici“, a Sredoje Lukić, koji je bio policajac tokom rata, na dvadeset i sedam godina.

Nadležne komunalne službe u Višegradu u 2014. su, uz asistenciju policije, uklonile riječ genocid sa spomenika na mezarju Stražište, a za koji je nadležna općinska služba izdala nalog da se ukloni.

Na 23. godišnjicu zločina počinjenih nad Bošnjacima u 2015. otkrivena je spomen-ploča koja trajno podsjeća na stravični zločin u Pionirskoj ulici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.