SIPA pretresla objekte na tri lokacije zbog trgovine oružjem

Vijesti 16. mar 201613:55 > 14:01
SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su pretresli objekte na tri lokacije na području Tuzle, Teočaka i Zvornika, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnog djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH po zahtjevu nadležnih organa Francuske za pružanje međunarodne pravne pomoći u predmetu koji se odnosi na krijumčarenje oružja iz BiH u Francusku. Aktivnosti su realizirane u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona.

Tokom pretresa pronađena je i privremeno oduzeta dokumentacija, mobilni telefon i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku koji vodi nadležno tužilaštvo u Francuskoj.

SIPA će Sudu BiH i Tužilaštvu BiH tokom dana dostaviti izvještaje o preduzetim aktivnostima i privremeno oduzete predmete, a u toku je saslušanje četiri osobe u svojstvu svjedoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.