Tradicija ne umire: Knežević se 43. put okupao u Bosni

Vijesti 21. mar 201616:01 > 16:03
N1

Stotine Zeničana već tradicionalno svakog 21. marta, na dolazak proljeća ovu promjenu godišnjih doba dočekuju tradicionalnom „Čimburijadom“ na obalama rijeke Bosne, u parku Kamberovića polje u Zenici.

Emilijan Knežević je Zeničanin koji se tradicionalno na prvi dan proljeća okupa u hladnoj rijeci Bosni.

Ovo je naša tradicija, koju niko ne može ukinuti. Bilo je ljudi koji su me pokušali zamijeniti, ali ili ‘zaglave’ u bolnici ili se utope. Ovo je za mene znak mladosti i nije teško“, rekao je Knežević, dodavši kako već 43 godine skače u rijeku Bosnu.

Za vrijeme “Čimburijade” u Zenici organizuju se razni kulturno-umjetnički programi, a današnju “Čimburijadu” uljepšali su članovi duvačkog orkestra KUD „Željezara“ te mažoretkinje iz Mostara, a građani su imali priliku da učestvuju i na eko-regati u oranizaciji SRK „Bosna“ čiji su čamci prošli dionicu od naselja Drivuša pa rijekom Bosnom kroz sami centar grada do Kamberovića polja, gdje su ih pozdravili brojni građani.

Zeničkim parkom Kamberovića polje će se tokom dana širiti miris čibmura i roštilja, a sve do kasnih večernjih sati čut će se i muzika iz desetina šatora postavljenih u ovom parku