Muslimani iz Ošvi ponudili 13 prijedloga i rješenja IZ BiH

Vijesti 21. mar 201621:40 > 21:51
N1

Izet Hadžić, predstavnik grupe muslimana iz sela Ošve kod Maglaja uputio je novo saopštenje kao odgovor Islamskoj zajednici BiH na njihove prijedloge. Oni, naime, nude 13 prijedloga IZ BiH kako bi došlo do saradnje.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani

Nakon što nam je naš predstavnik džemata predočio vaše prijedloge, jednoglasno smo podržali inicijativu o želji za saradnju sa svim muslimanima pod jednim krovom,a zatim donijeli neka rješenja i prijedloge za koje imamo utemeljenja u Quranu i sunnetu.

Tekst koji slijedi je naš prijedlog kao moguće rješenje za integraciju džemata u Ošvama u zajednički rad za pomaganje Allahove vjere.

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava” (El-Maide, 2)

Iskreno se nadamo da će učeni iz redova IZ,imati u vidu činjenicu da naš ponuđeni prijedlog ima utemeljenje u Objavi,a zatim priznanju da je jedna od priznatih od strane ummeta pravnih škola Ahmeda ibn Hanbela ,nezaobilazan put u dokazivanju Qurana I Sunneta.

Allah dž.š., kaže: „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i vašim predpostavljenim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.“ (En-Nisa’, 59.)

U ajetu Allah kaže ,da ako se u nečemu ne slažemo,mi i naši predstavnici, i jedni i drugi se moraju vratiti Allahu i Poslaniku

1. Islam je vjera tolerancije, širokogrudnosti, znanja i pozitivne argumentacije iz Kur'ana i sunneta, stoga naglašavamo da je svaki oblik nametanja samo jednog pravnog usmjerenja po pitanju vjerskih obreda zapravo sužavanje slobode etike razilaženja u islamu, a na što se poziva veliki broj islamskih praktičara na našim prostorima

2. Niko nema pravo vršiti pritisak nad drugim u prihvatanju određenih šerijatsko-pravnih pitanja, kao što se niko ne smije drugome nametati kao jedini autoritativni vjerski izbor uz uvažavanje mezhebskih različitosti jer su one milost a ne kazna.

3. Zbog gore navedenog, a svjesni teškog političkog položaja Bošnjaka u ovoj zemlji, predlažemo Rijasetu da postojeći mesdžid u Ošvama koji je van uprave IZ-a, a u kome se obredi obavljaju u skladu sa Hanbelijskim mezhebom, kao takav uđe u njen sastav, a da se svi detalji ovog prijedloga dogovore među nama, kao što Uzvišeni opisujući vjernike kaže (u prijevodu): “… i koji se o poslovima svojim dogovaraju…” (42:38)

4. Mesdžidi su Allahove kuće, i niko nema pravo od Uzvišenog Allaha da atakuje na integritet istih:
“Ima li većeg nasilnika od onoga koji brani da se u Allahovim mesdžidima ime Njegovo spominje i koji radi na tome da se oni poruše? Takvi bi trebali u njih samo sa strahom ulaziti. Na ovome svijetu doživjeće sramotu, a na onom svijetu patnju veliku!” (2:114)

5. Mesdžidi su kuće za izučavanje Allahove vjere i razumijevanje Allahove objave. U kontekstu toga, naglašavamo kategorički stav svih islamskih učenjaka ,o nedozvoljenosti uvođenja novotarija u mesdžidima,što bi direktno važilo i za ovaj koji je pod upravom našeg odbora, kao i zabranu naplaćivanja vjerskih obreda i korištenja minbera za stranačke ili bilo koje druge interese mimo Qurana i sunneta

6. Ne želimo da učestvujemo u bilo kakvim reklamiranjima ili obilascima dovišta, turbeta, niti proslava, osim dva bajrama, niti takve aktivnosti dozvoljavamo u našim mesdžidima.

7. Napominjemo da raspolažemo stručnim vjerskim kadrom koji je studirao i završio priznate islamske škole u arapskom svijetu. Oni su ponudili svoj angažman u svrhu funkcionisanja ovog mesdžida,a ne želimo isključiti ni mogućnost angažmana nekoga iz IZ u cilju , edukativnog predavanja

8. Takođe, IZ je oslobođena bilo kakvih finansijskih odgovornosti u pogledu našeg mesdžida. Brigu o tome vodi naše aktivno članstvo.

9. Predlažemo da se u nekoj prelaznoj, u trajanju npr.od 2 godine, fazi formira zajedničko koordinaciono tijelo koje će imati uvid u aktivnosti ovih džemata, i uzeti učešće u rješavanju eventualnih sporova.

10. Pozivamo da’ije, studente, profesore i doktore u Bosni i Hercegovini kao i šire, da putem medija ili slobodnim izborom, javno objasne narodu etiku razilaženja među muslimanima, kao i principe jedinstva i zajedničkog djelovanja na temelju onoga što smo predložili.

11. Naglašavamo da ne želimo nikakvu saradnju sa bivšim Imamima službenicima Udbe, kao ni sa prošiijski orjentisanim imamima i extremistima onima koji pretjeruju u tekfiru.

12. Rješenje vidimo jedino kroz pregovore i direktnu suradnju i to je ono sto zelimo sa bracom iz IZ. Prijetnje, represije i govor netrpeljivosti kategoricki odbijamo ma od strane koga dolazile i na svaku uvredu ili laž sigurno nećemo ostati nijemi.

13. Obavezali smo se da prestanu sve aktivnosti ,razgovori koji mogu narušiti odnose među nama.

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svijetova!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.