Svi teroristički napadi u BiH do sada: Ima li mjesta panici

Vijesti 23. mar 201618:37 > 19:12
N1

Stanje pripravnosti u BiH nakon jučerašnjih napada u Briselu je na najvišem nivou, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je rekao da nije zadovoljan radom sigurnosnih agencija. Strategija postoji ali se ne provodi, dok ministar sigurnosti Dragan mektić ipak smatra da su postignuti određeni pomaci.

Vijeće ministara BiH usvojilo je u posljednjih deset godina tri Strategije za borbu protiv terorizma, u kojima se naglašava da opasnost od mogućih terorističkih napada raste u svim državama pa i u BiH.

Upravo u tom periodu desilo se najviše terorističkih napada, 2010. napad na policijsku stanicu u Bugojnu, 2012. napad na američku Ambasadu te posljednja dva u Zvorniku i Rajlovcu. Poslije svakog od tih napada nadležni su se pitali kako je moguće da se to sedilo, uzimajući u obzir da u BiH postoji čak šesnaest sigurnosnih agencija.

“Mislim da smo tu postigli određeni napredak, da smo odgovorili u okviru udarnih grupa za borrbu protiv terorizma, u kojoj se nalaze i bezbjednosne i pravosudne agencije i tužilaštva”, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Međutim, premijer Denis Zvizdić se sa tim ne slaže, što je jučer i potvrdio upravo na hitnom sastanku Udarne grupe. Petnaest godina je BiH dio Antiterorističke koalicije, ali ni danas dan među sigurnosnim agencijama ne postoji komunikacija niti koordinacija.

“To znači da nismo zadovoljni dosadašnjom niti organizacionom, niti normativnom povezanošću političkih i obavještajnih agencija u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku bio je motiv za donošenje nove Strategije za period 2015-2020, međutim postavlja se pitanje koliko je ona funkcionalna, jer posljednji napad u Rajlovcu pokazuje sasvim suprotno.

Uprkos tome, te iako je stanje na terenu kakvo jeste, analitičari ipak kažu da nema potrebe za panikom.

“Mislim da mi kao građani moramo nastaviti normalan način života jer jedan od primarnih ciljeva terorista je da poremete normalnost, da nas zastraše i da pokušaju kroz instrumentalizaciju straha provesti svoje političke ciljeve”, rekao je Vlado Azinović, ekspert za terorizam.

Ispred najvažnije državne institucije, Parlamenta BiH, nema dodatnog osiguranja, osim na graničnim prelazima i aerodromima, gdje se vrši nešto veća provjera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.