Oggi Tomić na BBC-u komentarisao presudu Radovanu Karadžiću

Vijesti 25. mar 201621:50 > 21:51
Facebook

Oggi Tomić, nekadašnji štićenik doma na Bjelavama, gostovao je u jutarnjem programu BBC-a.

Oggi Tomić je, inače, danas uspješan kinematograf iz Velike Britanije i dobitnik BAFTA nagrade.

Naime, Tomić je rođen u BiH. Odrastao je u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave u Sarajevu, a sa 14 godina odlazi u Veliku Britaniju gdje je nastavio obrazovanje te završio fakultet za dokumentarni film i fotografiju.

Nakon što je diplomirao odlučio je potražiti svoju biološku porodicu, odnosno majku koja ga je ostavila po rođenju. O tom traganju je snimio film “U potrazi za porodicom” za koji je osvojio prestižnu nagradu BAFTA (Britanska akademija za film i televiziju). 

Tomić je pozvan kao svjedok sarajevske opsade i komentator kazne koja je dosuđena ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Ne mislim da je tu bilo pravde, to je skoro šamar u lice svima onima koji su doživjeli pratnju. Četrdeset godina zatvora je praktično ništa, doživotna kazna je bila najmanje što bi donijelo kakvu takvu utjehu. Nekima je prije njega dosuđena doživotna kazna, a njemu nije. Ono što me najviše ljuti je što je trebalo osam godina da se dokaže njegova krivica koja je toliko očigledna, to je skoro ponižavajuće“, rekao je Tomić.

Na početku razgovora, na pitanje voditelja, Oggi Tomić se prisjetio teških dana kada su djeca bez roditeljskog staranja bila prepuštena doslovno sama sebi, jer nije imao ko za njih da se brine u Domu na Bjelavama.

For those living outside the UK, here is my interview for the BBC One Breakfast show aired live this morning.Thanks ML for recording 🙂

Posted by Oggi Tomic on Friday, March 25, 2016

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.