VIDEO| Kako je kod Zavidovića otkrivena najveća kamena kugla

Vijesti 28. mar 201619:31 > 19:32
N1

Kamena kugla nedavno pronađena u mjestu Podubravlje, nedaleko od Zavidovića, najveća je takva kugla u BiH i Evropi, možda čak i u svijetu. Tako tvrdi arheološki tim Semira Osmanagića. Tvrde i da da su ovakve kugle magneti pozitivne energije koji pozitivno djeluju na čovjeka i njegovu auru. Istinitost ovih tvrdnji provjerila je naša Aida Hadžimusić.

Kristijan Armao, Bosanac grčkog porijekla, nije ni sanjao da će ga mala šetnja dovesti do velikog otkrića. Sasvim slučajno otkrio je ovaj kamen. Njegova masa ubrzo je privukla pažnju, a potom i alatke znatiželjnih arheologa.

“Ja došao u goste kod punca, rekao komšija ima kugla, vidite, prošetajte… Mi vidjeli ima nešto i ajde da mi to otkopamo”, kaže Armao.

U masivnoj kamenoj gromadi ne bi bilo ništa neobično, da njen oblik nije savršeno sferičan i da se ovi misteriozni fenomeni ne pojavljuju na cijeloj planeti Zemlji. Tako nije izuzetak ni Bosna i Hercegovina. Nedugo nakon otkrića, tim Semira Osmanagića posvetio se istraživanjima.

Njijhov oblik je dokaz ljudske neimarske vještine, tvrdi Osmanagić. No, to nije jedina neobičnost. Tim Semira Osmanagića tvrdi da je svrha kugli privući pozitivnu energiju i tako očistiti ljudsku auru.

“Širom Bosne i Hercegovine naša fondacija je istražujući utvrdila da se nalaze na 20 lokacija. Počeviši od u Teočaku kod Tuzle, kod Konjica, Zenice, Vareša…”, kaže Osmanagić za N1.

Dok naučnici lome koplja oko toga da li su kamene kugle geološki ili arheološki fenomen, mještani imaju druge brige – čija je kugla sada vlasništvo i kako, osim pozitivne energije, privući domaće, ali i svjetske turiste.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.