Nezavisni odbor sutra o inicijativi za smjenu Vilića

Vijesti 29. mar 201621:53 > 21:54
Arhiv

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Inicijativu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića, koju je dostavio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je ovu inicijativu dostavio Nezavisnom odboru u augustu prošle godine, nakon dešavanja u Potočarima 11. jula i napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Nezavisni odbor je i na posljednjoj sjednici održanoj početkom marta razgovarao o ovoj temi, ali nije zauzeo konačan stav.

Tada je predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić kazao novinarima da su dobili akt Tužilaštva BiH da se ne vodi istražni postupak protiv direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića.

“Pored tog akta, mi ćemo još zatražiti od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela da nam se dostavi informacija o eventualnim postupanjima od strane Direkcije prema drugim ovlaštenim službenim licima koji su eventualno učinili propuste u vezi s događajima u Srebrenici”, naveo je tada Krunić.

Dodao je da će na bazi te povratne informacije i na bazi informacije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koju je Nezavisni odbor ranije dobio, sve ponovo razmotriti na jednoj od narednih sjednica.