Akcija Lavina "progutala" devet osoba

Vijesti 01. apr 201617:35 > 19:34
N1

U Sudu BiH u toku je ročište za određivanje pritvora po zahtjevu Tužilaštva BiH, u predmetu Lavina. Tužioci su za svih devet uhapšenih u antikorupcijskoj akciji, teškoj 123 miliona KM, predložili pritvor.

Osumnjičeni među kojima su i rukovodioci bankarskih institucija u RS, sumnjiče su da su dio grupe koja je nezakonitim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist od 115 miliona KM.

“Lavina” je za sada progutala devet osoba. Pored cjelokupnog menadžmenta Bobar banke, za koje se sumnja da su dio kriminalne grupacije, pala su i najbitnije žene u finansijskom sektoru RS, Slavicu Injac, koja je na čelu Agencije za bankarstvo punih 10 godina, te Snježanu Vujnić, koja se na vrućoj direktorskoj fotelji u IRB-u zadržala od kraja 2011.godine.

“Intenzivna istraga se nastavlja u pravcu skorog podizanja optužnice. Ukupno je istragom obuhvaćeno 24 osobe za koje se sumnja da su oštetile budžete za 123 miliona KM i stekle protivpravnu imovisku korist od 115 miliona”, naveo je Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH.

Likvidacijom Bobar banke izgubljeno je u nepovrat 150 miliona depozita.

Lista onih koji su vjerujući u Bobar, ostali kratkih rukava je velika: Elektroprivrede, Zavod za zapošljavanje, Brčko distrikt, Trebinje, Geodetska uprava, opštine….

Novac je, sumnja se godinama, izvlačen iz trezora. Sve je znala uprava banke, ali i direktorice Injac i Vujnić koje nisu reagovale, iako su finansijski izvještaji upozoravali.

Vlada RS, a ni ministar finansija Zoran Tegeltija ne osjećaju se odgovornim za oko 45 miliona KM depozita IRB fondova, kao ni za desetine miliona javnih preduzeća i organizacija. Istraga se provodi protiv još 14 osoba nepoznatog identiteta, naši izvori govore da neki rade baš u ovoj zgradi.

Ministar finansija RS je deklarativno za istragu o sudbini Bobar banke.

“Ko je dodjeljivao kredite, zašto se to dešavalo i ima li povezanih plaćanja sa inostranstvom. Ali dio tog procesa nisu institucije RS”, tvrdi Tegeltija.

“Lavina” je jedna od najtežih kriminalnih afera, stomilionska zloupotreba u Bobaru, dio je istrage koju je vršio i MUP RS. Saradnja sa Sipom redovna.

“Nema tu problema u saradnji, najavljeno je da će se taj dan provoditi aktivnosti. Ujutru, taj dan, kad ljudi kreću, saznaju se lokacije da ne bi došlo do odliva informacija”, objašnjava Gojko Vasić, direktor policije RS.

Na javno saslušanje, ostavku zbog zloupotreba, friziranja izvještaja i netransparentnosti u radu godinam je pozivala opozicija u entitetu. Optužbe su stizale i na račun bivšeg premijera Aleksandra Džombića, ali i aktuelnog ministra Zorana Tegeltije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.