Boyle prokomentarisao izjavu Izetbegovića o reviziji presude

Vijesti 02. apr 201614:18 > 14:26
N1

"Bakir Izetbegović priznaje da niko nije uradio apsolutno ništa proteklih devet godina kako bi pripremio aplikaciju za reviziju presude Međunarodnog suda iz 2007. godine, što je upravo bilo ono što sam želio reći", prokomentarisao je Francis A. Boyle profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois na izjavu Bakira Izetbegovića.

Borac za ljudske slobode i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u ekskluzivnom razgovoru za N1 nedavno je govorio o tužbi BiH protiv Srbije i zbog čega ona nije uspjela.

On je tada kazao kazao da se davno trebalo početi raditi na reviziji presude BiH protiv Srbije. On je istakao da bh. vlasti na čelu sa Bakirom Izetbegovićem ništa od toga u posljednjih devet godina nisu uradili.

Na njegovu izjavu odgovorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

“Ne znam šta gospodin Boyle misli da sam trebao uraditi i i zna šta sam ja radio, tako da ne bih komentrisao njegove izjave. Tužba je moguća. Užasne su se stvari desile u BiH i neko je kriv za njih. Potreban nam je novi dokaz, u ovom času ga nemamo. Da li će on iskrsnuti nakon udubljivanja u kompletan sadržaj presude Karadžiću, vidjet ćemo. Taj posao će raditi profesionalci, a ne Izetbegović. Ako ga bude, ja ću biti taj koji će dati logističku i političku podršku da to radi”, kazao je Izetbegović za N1.

Danas je uslijedila reakcija Francisa Boylea.

“Bakir Izetbegović priznaje da niko nije uradio apsolutno ništa proteklih devet godina kako bi pripremio aplikaciju za reviziju presude Međunarodnog suda iz 2007. godine, što je upravo bilo ono što sam želio reći. Ponovo se radi o sabotaži. Tužba na Međunarodnom sudu 2007. godine protiv Jugoslavije, uključujući Srbiju i Crnu Goru konstantno je i temeljito sabotirana još od 1996. godine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.