Nema zadovoljnih odlukom Suda u "najvećem predmetu u BiH"

Vijesti 02. apr 201620:05 > 20:05
N1

Deset uhapšenih u akciji “Lavina” uz mjere zabrane - napuštanja boravišta, zemlje i kontakta sa određenim osobama braniće se sa slobode. Na ovakvu odluku Suda BiH žaliće se i Tužilaštvo, ali i odbrana pojedinih osumnjičenih za kriminal, korupciju i šetu od blizu 123 miliona po bankarski sektor.

Salvica Injac, prva žena Agencije za bankarstvo Republike Srpske, te Snežena Vujnić iz IRB-a, kao i ostali uhapšeni u akciji “Lavina” – u kućnom su pritvoru. Odredio je to Sud Bosne i Hercegovine za svih deset uhapšenih, uključujući i Dragana Radumila, direktora Bobar banke od osnivanja pa do 2010. Tokom dana porodice uhapšenih bile su dužne sudu dostaviti pasoše i potrebne dokumente osoba osumnjičenih da su Bobar banku i bankarski sektor oštetili za najmanje 123 miliona maraka. Tužilaštvo BiH će se žaliti na odluku Suda.

“U ovom predmetu korupcije i zloupotreba položaja, koji je po iznosu nezakonito ostvarene imovinske koristi od najmanje 115 milijuna KM i nanesene štete od najmanje 123 milijuna KM, koja je nanesena građanima i institucijama BiH, entiteta i Brčko distrikta BiH, zasigurno najveći predmet u BiH i jedan od najvećih na prostorima bivše Jugoslavije. Smatramo da osumnjičeni moraju biti u pritvoru”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Uložićemo žalbu jer Slavica Injac nije kriminalac, kaže njena odbrana.

“Smatramo da ne stoje osnovi sumnje da bi se mogla izbjeći bilo kakva mjera, ali što se tiče mjera zabrane kontakta sa određenim osobama to nije problem. Problem je napuštanje mjesta boravka jer ne postoji bilo kakav razlog da se dovodi u vezu gospođa Injac sa nekim krivičnim djelom”, tvrdi Miljkan Pucar, advokat Slavica Injac.

Dobar dio spornog novca, za koji tužilac Dubravko Čampara tvrdi da je nestao iz zemlje, sumnja se, izvlačen je iz trezora. Sve je znala uprava banke, ali i direktorice Injac i Vujnić koje navodno nisu reagovale. Odgovornim se ne smatra Vlada Republike Srpske, izjavio je to odmah prvi čovjek za finansije u ovom entitetu Zoran Tegeltija. Svoj stav iznio je i Milorad Dodik.

“Nije bilo nijednog razloga za bilo kakvo pokretanje odgovornosti. Svi plasmani, osim onih koje je Vlada odobrila, a to je nešto sasvim malo, išli su preko poslovnih banaka. Poslovne banke dobijaju dozvole za svoj rad. To što se desilo sa Bobar bankom je prouzrokovano činjenicom da je njen vlasnik umro i da je povukao ogromne probleme i kasnije, zbog nemogućnosti funkcionisanja redovnog djelovanja,  došlo je i do nekih vidljivih problema u tom pogledu”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Pogledajte sadržaj liste depozita koji su ugroženi. Nema depozita Vlade RS. Na Bobar banci su postojali i to u velikom obimu depoziti Vlade RS, a prema mojim informacijama ministar Tegeltija u nekoliko dana naredio je povlačenje depozita u visini od 60 miliona zbog čega je Bobar banka naglo upala u probleme nelikvidnosti. Tako da ono što Dodik govori nije tačno, nego je to prouzrokovano iz njegovih krugova i same Vlade i od ministra finansija”, navodi Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Istraga na kojoj tim Tužilaštva BiH radi duže od godinu pokrenula je lavinu jedne od težih višemilionskih kriminalnih afera u Republici Srpskoj, čiji korjeni sežu duboko u bankarski sektor i to na 24 osumnjičene osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.