Potraga za žrtvama iz rata: Demineri ispituju dno Radače

Vijesti 04. apr 201613:42 > 14:40
N1

Ovih dana bi se trebala intenzivirati istraživanja jame Radače koje je do sada otežavano nedostatkom sredstava, ali i golemim preprekama od otpada i minsko-eksplozivnih sredstava ubačenih u nju, a upućeni tvrde da se pri dnu jame nalazi i debeli sloj betona.

Na zahtjev Tužilaštva BiH i agencije koja provodi ekshumaciju na jami Radači, demineri su se danas u svrhu ispitivanja terena, spustili na dno jame.

Pretpostavka je da se posmrtni ostaci više osoba, žrtava ratnih zločina, kriju na dubini od oko 80 metara, a dosad je iskopano oko 50. Prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na ovoj lokaciji nalaze se posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih 1992, ‘93, ‘95. godine.

“Mi ćemo se spustiti na dno jame na kojoj se provodi ekshumacija te ćemo metal detektorima ispitati potpuno dno same jame kako bismo otkrili eventualno prisustvo eksplozivnih sredstava te ta sredstva, ukoliko ih pronađemo, obilježili, odnosno iskopali i uklonili kako bismo sam proces ekshumacije učinili što bezbjednijim”, izjavio je Sead Vrana, šef odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva Federalne uprave civilne zaštite.

“Prošle godine je Tužilaštvo BiH predmet uzelo u svoje ruke i oni su nadležni za ekshumaciju. Oni su ovom problemu pristupili vrlo stručno i profesionalno, angažovani su rudari iz Živinica i prema informacijama koje ima Institut za nestale osobe BiH, ekshumacija će se nastaviti dok se tačno ne utvrdi da li u jami Radači ima tijela”, kazao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.