Praksa poigravanja sa pravosuđem putem dvojnog državljanstva

Vijesti 05. apr 201618:18 > 22:01
N1

Faruk Balijagić, optuženi advokat iz Tuzle, trenutno je boravkom u Hrvatskoj izbjegao proces pred bh. pravosuđem. Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražit će raspisivanje međunarodne potjernice. Ovaj advokat samo je posljednji, ali ne i jedini slučaj onih koji se zahvaljujući dvojnom državljanstvu vješto poigravaju sa pravosuđem.

Poznati advokat Balijagić optužen da je sa svojim sinom podstrekivao na izvršenje krivičnih djela – uključujući ubistvo – uredno je izvjestio bh. pravosuđe da boravi u Rijeci. Ovaj rođeni Crnogorac državaljanin je Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Iskoristio je to da se u svom stanu u hrvatskom primorskom gradu liječi od srčanih tegoba. Zatražio je izručenje predmeta Hrvatskoj.

Kantonalni sud u Sarajevu Balijagiću nije produžio pritvor. Kažu – nisu mogli zbog operacije. Za dvojno državljanstvo su znali, ali i za urgencije tužilaštva, te reakciju Vrhovnog suda Federacije.

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu tvrde da više od onoga što jesu nisu mogli učiniti u ovom slučaju. Dodali su da ne koristi medijski prostor za reklamu vlastitog rada kao što to u ovom slučaju, tvrde, čini Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

I dok iz suda govore o reklamama – ročište optuženom Balijagiću već je propalo. I nije on jedini. Godinama unazad nizala su se imena onih koji su se poigravali sa pravosuđem koristeći dvojno državljanstvo – Oliver Knezović, Ramo Brkić, Dominik Ilijašević Como…

“Sva ova imena koja ste nabrojali uključujući i Fikreta Abdića koji je pobjegao u Hrvatsku, suđeno mu je tamo, ali je izbjegao suđenje pred bh. pravosuđem. Hvatska je trenutno Eldorado za lljude koji imaju dvojno državljanstvo i čine kriminal u Bosni i Hercegovini, a tamo nalaze utočište i tamo praktično izbjegavaju bilo kakvu kaznu”, kazao je Goran Kovačević sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu.

Sasvim je jasno da postupci u Hrvatskoj, u odnosu na one koji bi se vodili pred domaćim pravosuđem, nisu jednako pravični. Ponavljanje scenarija dokaz je ‘slabosti’ države da ovakvu praksu prekine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.