Istražujemo: Offshore poslovanje (ni)je legalno

N1

Dok afera Panama papers trese svijet, u BiH još uvijek nije poznato koja je to kompanija, odnosno koji su to dioničari, koji se spominju u dokumentima koji su procurili u javnost.

Sigurnosne službe u BiH zainteresovane su za provjere dokumenata, ali samo ukoliko stignu zvanični zahtjevi. Za sada ih još uvijek nema.

Dokumenta koja se tiču više od 214 hiljada offshore kompanija u sebi sadrže i imena privrednih subjekata i lica i z BiH.
Istraživači kažu da će objaviti imena u narednim sedmicama. Za sada samo špekuliše da su moguće kompanije iz BiH u dokumentima Alumina i Vid Jakšić iz Zvornika.

Nisu željeli da komentarišu moguću povezanost sa Panamom, baš kao ni Tužilaštvo BiH koje nije potvrdilo da li planiraju da pokrenu istragu. Bezbjednjaci u BiH prate slučaj Panama papers, ali još uvijek ne razmišljaju o istrazi.

“Nemamo razloga da krijemo bilo koju kompaniju ili bilo koju osobu koja je na taj način vršila finansijske transakcije, da bi izbjegla plaćanje određenih, prije svega poreskih obaveza”, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

“Nismo imali posebnih kontakata što se tiče RS, niti imamo informacija da je neko od naših političara ili neko drugi bio umješan u tu aferu”, tvrdi Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Međutim, oni koji se bave borbom protiv korupcije kažu da će biti interesantno koje se to kompanije i lica spominju u dokumentima iz Paname.

“Neće to tek tako da prođe, te informacije, posebno ako su u pitanju visokorangirani političari u pitanju, a to se najviše tiče njih”, smatra Eldin Karić iz mreže Account BiH.

S druge strane, ekonomski stručnjaci navode da je riječ o zloupotrebama kada zvaničnici osnivaju offshore kopmanije u drugim zemljama i tamo prebacuju javni novac, ali kada su u pitanju kompanije, to je nešto što se radi više decenija i popularno je nazvano “Tehnika izbjegavanja poreza”.

Firma osniva offshore kompaniju u zemlji gdje je to dozvoljeno. Suština je da se u vlasništvu te offshore kompanije osnivač ne pojavljuje kao vlasnik, već dioničar. Sredstva iz svoje zemlje prebacuje bez ikakvih prepreka i poreza.

“On plaća u principu sam sebi, to se obično svodi pod intelektualne, poslove, savjetovanja i prebacuju se sredstva od minilmalnih do maksimalnih iznosa bez ograničenja koja liježu na račune tih offshore kompanija u bankama i osnivač te kompanije upravlja tim sredstvima kako hoće”, pojašnjava Eladar Dizdarević, ekonomski stručnjak.

Osnivanje offshore kompanije, vlasnika košta od nekoliko stotina do par hiljada dolara. Suština je da se uopšte ne pojavljuje u zemlji gdje je osnovana i izbjegava poslovanje u zemlji osnivanja, u suprotnom plaća porez. Takve zemlje, poput Paname, ne zanima ko i šta ima u njenim bankama.

U BiH nema offshore kompanija jer su one zakonom zabranjene, ali postoje firme njih oko 100 koje su osnovane od strane inostranih offshore kompanija. To je po zakonu dozvoljeno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.