Sarajevo se ili voli ili ne voli, ono je kao dijete zaigrano

Vijesti 06. apr 201608:36 > 08:36
N1

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Šestog aprila 1945. godine oslobođeno je Sarajevo. Također, 6. aprila 1992. počela je opsada glavnog grada BiH, najduža u modernoj evropskoj historiji.

“Kada posjetite Sarajevo ono što možete iskusiti je… život” – Mike Leigh, poznati engleski pisaci i režiser.

“Na ovom svijetu postoji mnogo gradova sa imenom Saraj… Ali, ovaj bosanski, obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih” – Evlija Čelebija, putopisac iz 17. vijeka.

“Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šareni i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni – sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli” – Aleksandar Hemon, pisac.

“Kad uđeš u kafanu i ogledneš se za mjesto gdje ćeš sjesti, valja ti dobro paziti da ne zapneš za čibuke koje pušači, sjedeći na oniskim jastucima, ispruže do nasred kafane. Ako nogom staneš na čibuk ili ga samo dirneš, može te skupo stati, jer kvariš ćeif Sarajlija. I koliko god je na čaršiji graja, u kafani je tišina. Lijepo čuješ kako krklja tekućina u nargilama i kako vri kafa na žeravici” – Robert Stanhopes, putnik koji je boravio u Sarajevu 1634. godine.

“Ovo je najljepši grad, sofisticiran, kompleksan i multikulturan” – Bono Vox, frontman benda U2.

“Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke…” – Đorđe Balašević, kantautor i pjesnik.

“Znam da je nakon rata nekada teže negoli u ratu, da je neprijatelj podmukliji da čovjeku, poslije tolikog napora da bi se preživjelo, dođe da se opusti. Ali vi to ne možete. Jer je ime Sarajeva danas svjetlost i nada. Nada da hrabrost i tolerancija mogu pobijediti” – Kénizé Mourad, spisateljica.

“Sarajevo – grad koji umire i rađa se u isti mah. I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vrijeme se rađa i preobražava” – Ivo Andrić, književnik i Nobelovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.