Grabovica: Mladi trebaju zajedno graditi Sarajevo i BiH

Vijesti 06. apr 201610:06 > 10:09
Anadolija

6. aprila 1945. glavni grad BiH oslobođen je od fašizma, a 1992. počela je opsada na Sarajevo. Danas se obilježava Dan grada Sarajeva.

6. aprila 1945 partizani su ušli u Sarajevo i oslobodili ga od fašista, ali povodom ostalih 6. aprila se miješaju emocije radosti, ushićenja, ali i tuge i ogorčenja“, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

On je dodao da se pored prisjećanja i komemoracija na lokacijama širom gradu obilježava i slavi 6. april.

To je Dan grada, to je Dan oslobođenja od fašizma“, rekao je Komšić.

Ovaj put smo izašli iz naših službenih prostora, kancelarija, sala, dvorana na ulice. Naši volonteri će dijeliti cvijeće i slatkiše građanima Sarajeva“, kazao je Ivo Komšić.

Gradonačelnik je istakao da se svake godine 6. aprila održava Svečana sjednica na kojoj dolaze gosti iz drugih gradova i zemalja.

Ove godine imamo goste iz Budimpešte, Pećuha, Pule, Ankare, Magdeburga i drugih gradova. Na današnjoj sjednici će se dodijeliti Šestoaprilske nagrade, kao i Ključ grada Sarajeva.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva za N1 je kazao da na današnji dan treba slati poruke mira.

Bitno je da je prisutan veliki broj mladih. Trebamo sačuvati istinu od zaborava. Mladi trebaju čuti poruku mira, zajednički graditi ovaj grad i državu te shvatiti da jedino tako mogu izgraditi svoju budućnost. Ovdje nismo da šaljemo poruke mržnje, već poruke mira“, kazao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.