VIDEO| Svečano otvorena Glavna gradska magistrala u Zenici

Vijesti 06. apr 201615:34 > 15:37
Anadolija

Na kružnom toku na ulazu u Zenicu, na križanju ulica Zmaja od Bosne i Bulevara kralja Tvrtka I, danas je upriličeno svečano otvorenje projekta Glavne gradske magistrale vrijedne 25 miliona američkih dolara, čiju je gradnju finansirao Saudijski fond za razvoj.

Brojne zvanice iz političkog, kulturnog i društvenog života grada Zenice, ali i Bosne i Hercegovine prisustvovali su zvaničnom otvorenju gradskog dijela Glavne gradske magistrale u dužini od 3,25 kilometara.

Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović izrazio je zahvalnost svima koji su omogućili ovaj projekat, zahvalivši posebno Kraljevini Saudijskoj Arabiji čiji zajam je omogućio realizaciju ovog projekta.

„Priča je puno, možda i previše. Ima ih istinitih ili manje istinitih, stvarnih ili izmišljenih. Iste su, ili vrlo slične ili vrlo različite, a istovremeno nekako iste u stvaranju opće slike potrebe realizacije ovog projekta i našeg vjekovnog straha od moguće ili umišljene reakcije nekoga ko dolazi odnekud“, rekao je Smajlović.

 Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani Abdullah M. Mominah rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo prisustvovati završetku prijekta gradnje Glavne gradske magistrale.

„Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo i ponos što prisustvujemo svečanom otvorenju ovog projekta. Vlada moje zemlje nije odugovlačila sa odogovorom kako bi podržala sve ono što će koristiti ovoj prijateljskoj zemlji i svim njenim građanima i narodima, kao što su važni projekti koji će doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine“, rekao je Hani Abdullah M. Mominah.

Dodao je kako se prijateljske veze Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine protežu od najtežih vremena za BiH, pa ka današnjem vremenu, te da je realizovan veliki broj projekata.

„Ovo je potvrda opredijeljenosti Kraljevine Saudijske Arabije da želi podržati Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju. Obje strane rade na proširenju partnerstva obje naše države kako bi se unaprijedio razvoj na svim nivoima“, napomenuo je ambasador.

 Prisutnima su se obratili i Mirsad Heleg, direktor Agencije za realizaciju projekta GGM, te Hamed Ramić, predstavnik konzorcija izvođača radova, koji su iznijeli tehničke aspekte GGM-a.

Hassan Al-Mahdi Al-Attas, predstavnik Saudijskog razvojnog fonda, rekao je kako je Kraljevina Saudijska Arabija odlučila pomoći bratski narod Bosne i Hercegovine.

„Čini nas sretnim i ponosnim što prisustvujemo otvorenju projekta magistrale u Zenici koja će pomoći u boljem povezivanju građana, olakšati odvijanje saobraćaja i lakši transport poljoprivrednih dobara s kraja na kraj grada. Znajući da pomaže braću i prijatelje, Kraljevina Saudijska Arabija nesebično je pružila pomoć bratskom narodu Bosne i Hercegovine. Ta pomoć bila je mnogobrojna i raznovrsna, pomogla je mnoge sektore u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine i dosegla je iznos od 590 miliona rijala“, rekao je Al-Attas.

Nakon obraćanja, Hassan Al-Mahdi Al-Attas, predstavnik Saudijskog razvojnog fonda, njegova ekselencija Hani Abdullah M. Mominah i gradonačelnik Zenice svečano su otvorili gradsku dionicu Glavne gradske magistrale u Zenici u dužini od 3,25 kilometara.

Projekat Glavne gradske magistrale je ideja koja je nastala još 1982. godine, a sadašnjom izgradnjom moderne saobraćajnice Zenica je riješila problem saobraćaja do barem do 2030. godine. U sklopu izgradnje, rekonstruisane su i glavne gradske saobraćajnice. Vangradska dionica je u dužini 4,6 kilometara, a veže se direktno na magistralni put M17 i koridor 5c. Vrijednost izgradnje GGM-a je 25 miliona američkih dolara, a gradnja je počela prije četiri godine, 26. marta.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.