Kako prepoznati krivotvoren novac

Vijesti 08. apr 201609:48 > 10:05
SIPA

Na području BiH u posljednje vrijeme pojavljuje se sve više fasificiranih novčanica.

U prvom redu: novčanica od 50 KM, novčanica od 100 KM, novčanica od 200 KM, novčanica od 50 EURA, novčanica od 100 EURA, novčanica od 200 EURA. Najčešći apoeni fasificiranih novčanica su: mjesta na kojima se najčešće upotrebljavaju falsificirane novčanice su: pijace i maloprodajni objekti. Vrijeme upotrebe falsificiranih novčanica su dani vikenda i poslijepodnevni sati, piše u upozorenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Lica koja upotrebljavaju falsificirane novčanice najčešće nisu sa područja gdje stanujete, nego iz susjednih općina i susjednih država. Savjeti: ssigurajte vaš prodajni objekt i uslužnu radnju aparatom za provjeru ispravnosti novčanica. Prije naplate prodane robe ili izvršene usluge provjerite ispravnost novčanica koje primate. U slučaju zaprimanja veće količine novca od nepoznatog lica, ispravnost novca provjerite u banci.

Ako vam prilikom provjere, novčanice budu sumnjive, o tome odmah obavijestite policiju, upišite registarski broj vozila lica koje vam je dalo sumnjive novčanice. Karakteristike krivotvorenih novčanica: većina novčanica je proizvedena tradicionalnom proizvodnom metodom (ofset tisak), a manji broj proizveden je uz pomoć kolor kopir aparata.

Falsificirane novčanice su dobrog kvaliteta i teško ih je prepoznati. Falsificirane novčanice se od originala razlikuju u sljedećem: boji i kvalitetu papira (boja novčanice je svjetlija, debljina novčanice ne odgovara originalu); vodeni žig na alonžu novčanice nedostaje ili je imitiran na površini reversa novčanice; zaštitna nit na novčanici nedostaje ili je razlivena i ne odgovara originalu; ne postoji odgovarajuća UV zaštita, piše na stranicama MUP-a KS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.