BBC u Višegradu: Historija bosanskog "hotela za silovanje"

Vijesti 08. apr 201620:39 > 20:49
BBC

Novinarska ekipa britanskog BBC-a boravila je u Višegradu gdje su snimali priču o hotelu Vilina vlas u kojem su silovane Bošnjakinje.

“Nije bilo izlaza. Muslimani Višegrada bili su zarobljeni. Stotine su ubijene i bačene u rijeku Drinu. Na poznatom mostu Srbi su ubijali muškarce, žene i djecu. Rijeka je postala masovna grobnica”, navodi reporter BBC-a Fergal Keane u uvodnom dijelu priloga.

U ovom mini dokumentarnom filmu, BBC donosi svjedočenja žrtava o hotelu za koji se vjeruje da je u njemu silovano najmanje 200 Bošnjakinja.

“Neki su bili toliko očajni da su skakali sa balkona i počinili samoubistvo”, navodi BBC.

Zbog zločina u Višegradu Milan Lukić je osuđen na doživotnu, a Sredoje Lukić na kaznu zatvora od 30 godina. Presudom ICTY je utvrđeno da je, pored brojnih drugih zločina, Milan Lukić ubio oko 70 žena, djece i starijih muškaraca u kući u Pionirskoj ulici tako što ih je zabarikadirao u jednoj prostoriji, zapalio kuću i pucao iz automatskog oružja na one koji su pokušali da pobjegnu. U kući na Bikavcu, Lukić je zatvorio 70 Bošnjaka svih dobi, nakon čega je zabarikadirao sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacio nekoliko eksplozivnih naprava.

Presudom je utvrđeno i da je Lukićeva komanda bila u banji Vilina vlas, ali haško tužilaštvo je propustilo da zločin silovanja stavi u njegovu optužnicu. Opravdanja koja su kasnije došla bila su nejasna i neutemeljena. Jer silovanja u Vilinoj vlasi preživjelo je nekoliko žena, koje su bile spremne da svjedoče.

Prije tri godine istaknuta bh. režiserka Jasmila Žbanić snimila je film “Za one koji ne mogu da govore”. Inspirisan potresnom pričom Kym Vercoe, koja je posjetila Višegrad u potrazi za čuvenim mostom na kojem je bazirano djelo “Na Drini ćuprija”, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo za vrijeme rata u BiH.

Međutim, pronašla je bolna saznanja o hotelu Vilina vlas gdje su se dešavala višestruka silovanja i zlostavljanja žena. Na osnovu njenih saznanja, turistički vodič kroz BiH Tima Clancyja morao je biti izmijenjen.

Hotel se inače nalazi sedam kilometara sjeveroistočno od Višegrada, a predstava koju je adaptirala Kym Vercoe se zvala upravo tako “Sedam kilometara sjeveroistočno”, te je zadivila Žbanić koja je zvala Vercoe da glumi glavnu ulogu u ovom filmu te njen scenario adaptira u filmsku priču koja je bila osporavana u više dijelova Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.