Predložen pritvor za Sabrina Mečevića "Kupusa"

Vijesti 09. apr 201609:03 > 09:08
N1

Tužitelj Posebnog odjel za organizirani kriminal, ekonomski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Sabrina Mečevića, zv. "Kupus", rođenog 1988. godine u Doboju, nastanjenog u Maglaju, ranije osuđivanog.

Osumnjičeni je lišen slobode 7. aprila na Graničnom prelazu Brod, kada su policijski djelatnici Granične policije, specijalističkim pregledom vozila kojim je upravljao, otkrili specijalnu pregradu i skrovište u kojem se nalazilo 5 automatskih pušaka, od čega četiri AK 47 Kalašnjikov, 4 pištolja različite marke i kalibara, te oko 400 komada streljiva različitih kalibara, okvirovi za streljivo i druga oprema.

Prema prikupljenim dokazima, navedeno oružje i streljivo bilo je krijumčareno iz BiH prema Hrvatskoj te dalje prema Holandiji.

Također, kod osumnjičenog je pretresom pronađeno i oko 3 grama opojne droge tzv. “speed”, pa se tereti i za neovlašten promet opojnim drogama.

Nakon pronalaska krijumčarenog oružja, izvršen je pretres kuće i objekata koje koristi osumnjičeni i druge osobe, te je pronađena veća količina streljiva različitih kalibara.

Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti kazneno djelo.

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije nastavljaju istragu u pravcu otkrivanja svih osoba uključenih u izvršenje ovog kaznenog djela.

Agencije za provođenje zakona, odlučno se bore protiv pojava krijumčarenja oružja iz municije iz BiH, koje se koristi za izvršenje kaznenih djela u zemljama EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.