Vučićeva izjava o cipelama "zapalila" društvene mreže

Vijesti 12. apr 201614:28 > 14:58
N1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je nakon sastanka s Bakirom Izetbegovićem poslao pomirljive tonove kada su u pitanju odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka, Vučić je između ostalog rekao:

Bošnjaci u srpske cipele, Srbi u bošnjačke cipele ne bi li se bolje razumjeli i zajednički gledati u budućnost. Sve naše odnose ćemo pokušati spustiti ton i riješavati ih u miru, unaprijeđivati odnose te da Srbi i Bošnjaci izvjesno imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vijekovima živjeli.

Ta izjava “zapalila” je društvene mreže, pa su na račun izjave predsjednika Vlade Srbije počele stizati mnogobrojne reakcije na Twitteru.

Također, javili su se i oni koji se izjašnjavaju kao “Ostali” s pitanjem s kim će oni zamijeniti cipele.

– “Kad su ga gađali u Srebrenici cipelama tad nije bio raspoložen za razmjenu cipela

– “Vučićeva strategija izjednačavanja zla iz prošlosti se nastavlja. Ne možemo mijenjati cipele jer su brojevi različiti“, “Pa kom obojci, kom opanci….

https://twitter.com/MerimaSemic/status/719863377187708929

– “Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta, Mark Twain“,

– “Da se napravi neki seminar o pomirenju u regiji i da se ozbiljno razmatra Vučićeva izjava da Bošnjaci i Srbi trebaju razmijeniti cipele“,

– “Al’ ne gledaj mi u cipele Reći će ti o meni sve Da sam baš jednog takvog kao ti Tražio sve ove godineee…“,

– “I šta da rade Sejdić i Finci? S kim će oni zamijeniti cipele?

– “S kim ja mijenjam cipele? #ostali“.

Aleksandar Vučić je i ranije pozivao Srbe i Bošnjake “da obuku cipele onih drugih”. Tako je gostujući u Pressingu pozvao Bakira Izetbegovića da ‘obuče njegove cipele’.

Kao što ja pokušavam biti u Bakirovim cipelama, možda ne uspijevam, ali se mnogo trudim da ne uvrijedim Bošnjake i da vodim računa o njihovim emocijama. Molim Bakira Izetbegovića da i on stane u moje cipele i u naše cipele.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.