Duraković otkrio u kojem bi slučaju napustio Srebrenicu

Vijesti 13. apr 201621:14 > 21:18
N1

"Svako onaj ko misli da bi Bošnjaci trebali napraviti kompromis i negirati svoje žrtve i da je bio genocid, on ne radi na popravljanju odnosa između Bošnjaka i Srba", rekao je u Pressingu načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nedavno u Mostaru poručio da bi Bošnjaci trebali ući u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke. Kako bi se Vi osjećali da uđete u srpske cipele?

Vučić je pokušao objasniti kako da se razumije drugi i drugačiji. Lično ne vidim potrebu za razmjenom cipela jer se mi znamo vrlo dobro. Posebno nema potrebe da razmjenjujemo kape (smijeh). Trebamo prihvatati činjenice, a ne političke stavove. Činjenice o Srebrenici ne dolaze iz Sarajeva, nego iz svijeta.

Sve češće Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić govore o bošnjačko-srpskom dijalogu. Da li će taj dijalog uspjeti na primjeru Srebrenice?

Svak onaj ko misli da bi Bošnjaci trebali napraviti kompromis i negirati svoje žrtve i da je bio genocid, on ne radi na popravljanju odnosa.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je ranije najavio referendum o odcjepljenju, a ukoliko bi se to desilo onda bi značilo da se i Srebrenica treba odcjepiti od BiH. Vaš komentar.

Ovaj referendum je stvar politička nezrelost. Svako odcjepljenje je rat u BiH i mislim da on blefira. Više je to politička varka i najgore je što Dodik vara srpski narod.

Zašto medije i političare najviše zanimaju negativne stvari iz Srebrenice. Evo, malo ko zna da je Vaš brat oženjen Srpkinjom. Vi sa tim nemate problem?

Naravno da nemam. Moj brat, koji je stariji pet godina, zbog tog braka osuđen je od javnosti. On je bio pripadnik Armije BiH i 80-postotni je invalid. Njegovo je pravo s kim će živjeti svoj život. Zašto borac Armije BiH ne bi mogao živjeti sa Dijanom i imati sina Eldara. Dotle ide pokvarenost da ljudi vam to zamjeraju. Do te mjere nas pokušavaju razdvojiti. Vjerujem da će doći vrijeme kada će takve stvari biti normalne ili smiješe da se priča o njima.

Vaš je brat sa porodicom u Americi, a Vi ste se vratili prije nekoliko godina. Ukoliko izgubite bitku za načelnika da li će te ponovo vrati Ameriku?

Meni nije potreban posao za načelnika. Nemam protiv drugih da dođu na moju poziciju samo borio bih se da to bude Bošnjak. Da li ste primjetili kako su se sve stranke iz RS-a ujedinile kako bi dovele Srbina na mjesto načelnika Srebrenice. Ako bi u Srebrenici bio načelnik koji će negirati ili minimalizirati žrtve, onda bih ja sa svojom porodicom otišao iz Srebrenice. Kao momak sam došao u ovaj gard i tu sam zasnovao porodicu. Da dođe licemjere u opštinu koja je moja babovina ili dedovina i da sve negira, bojim se da bih otišao iz Srebrenice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.