"Vučić je dosljedan, Bošnjaci se trebaju miriti s njim"

Vijesti 13. apr 201621:32 > 21:33
N1

"Uvjeren sam da ću na lokalnim izborima dobiti solidnu podršku iz reda srpskog naroda, rekao je srebrenički načelnik Ćamil Duraković koji je večeras gostovao u Pressingu.

Trenutno se vodi sudski proces protiv ratnog komadanta Srebrenice Nasera Orića. Kako se na taj proces gleda u Srebrenici i hoće li biti osuđen Orić?

Nikad svoje stavove u vezi Orića nisam promijenio. Treba biti legalista i pustiti pravosuđe da rade svoj posao. Ali ovo je apsolutno montiran proces što se može vidjeti po izjavama svjedoka. Na ovom slučaju možemo dokazati da je presuda ispolitizirana. Treba istaći da naši komadanti nikada nisu bježali. Niste čuli da je neki general Armije BiH zbog optužbe pobjegao u neku zemlju.

Srbija je na Investiciono-razvojnoj konferenciji obećala 5 miliona eura. Da li ste dobili te novce?

Na ovom slučaju se može vidjeti Vučićeva dosljednost. Nakon njegovog obećanja u roku od sedmice smo odmah dobili dva miliona eura koji su legli na račun Opštine. Ostala tri miliona namjenski su planirana za velike infrastrukturne projekti na mijenjanju imidža. Poručujem svim onima koji pitaju gdje je novac da nije potrošeno ništa od dva miliona eura koji se nalaze u budžetu. Kako što sam rekao, prvi dio je za infrastrukturne projekte, a drugi dio će se ulagati u industrijski razvoj.

Ovdje bih se osvrnuo na mirenje sa Srbima. Apsolutno nema potrebe da se mirimo sa Natašom Kandić (srbijanska aktivistkinja za ljudska prava) jer se s njom nismo ni svađali. Međutim, sa Vučićem se treba miriti. Znamo ratnu prošlost Vučića koji je bio Šešeljev učenik i on je tipični predstavnik prosječnog Srbina. Šta mi Bošnjaci očekujemo kao da će Čedo Jovanović biti premijer Srbije. To jednostavno nije moguće.

Da li je utopija da Srbi i Bošnjaci izaberu jednog čovjeka i da se ne desi crni scenario o masovnom iseljavanju iz Srebrenice?

Građani srpske nacionalnosti znaju načelnika Durakovića i neka kažu da li sam učinio nešto protiv Srba ili na njihovom odlasku iz Srebrenice. Uvjeren sam da ću dobiti solidnu podršku iz reda srpskog naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.