Harun Pašalić: Bože, imam multipla sklerozu!

Vijesti 14. apr 201610:08 > 10:32
N1

Prije nekoliko mjeseci, brojni mediji objavili su priču o Harunu Pašaliću, simpatičnom profesoru islamske teologije iz Fojnice. Prozvali su ga ''rock and roll'' efendijom zbog njegove strasti prema tvrđem zvuku, ljubavi prema motociklima...

Gostovao je u televizijskim emisijama, učestvovao na tribinama, predavanjima, pričao za ugledne agencije i uživao u dotad nepoznatom publicitetu. Sve je bilo novo i sviđalo mu se. Uživao je u mogućnostima koje mediji nude: uspio je svoje ideje plasirati širom zemlje, prepoznavali su ga i cijenili. A onda se dogodilo nešto što će zauvijek promijeniti život ovog mladog čovjeka. Naime…

”Da, ja sam Harun Pašalić. Babin sinčina i mamino zlato. Imam 28 godina, efendija sam i profesor islamske teologije. Neki me poznaju kroz moju donkihotovsku borbu protiv kladionica, a neki kao rock efendiju koji vozi motocikle. Sjajan početak sa predviđanjem još sjajnije budućnosti za momka od 28 godina. Sve do februarskog jutra. Budim se i vidim stvari kako mi se ”udvostručuju”. Odlazim doktoru koji me upućuje da uradim magnetnu rezonancu. Nalaz stiže mailom i tada moja vjera, karakter i sve ostalo dolaze na ispit”, prisjeća se Pašalić u razgovoru za N1.

Nije znao šta je, ni pretpostaviti nije mogao da će biti baš ”to”. Nikada nije imao ozbiljne zdravstvene probleme. Vodi zdrav život, pazi i čuva se. A dijagnoza je bila takva.

”Harune imaš multipla sklerozu. Slijedi dvosedmično ležanje u bolnici gdje cerebrospinalnim likvorom i VEP-om potvrđuju dijagnozu. Uslijedila je borba sa samim sobom. Prvih dana sam se pitao:”Bože, zašto ja, tvoj Harun koji se trudio biti Tebi što bliži i draži?” Pa su slijedila pitanja u mojoj glavi, kako kazati djevojci za moju dijagnozu, da li ću se oženiti, hoću li imati djecu, kako ću se kretati u kolicima, ko će se brinuti o meni kada mi roditelja ne bude”, prisjetio se naš sagovornik.

N1

 Bilo je teško, bolest je bila nepoznata i nova. Nije znao šta ga čeka, kakva će svakodnevnica biti i kako će se iznijeti s novim načinom života. Nije dugo bio očajan, shvatio je da mora naprijed, da može, mora i želi.

”Završio sam u mračnom kutu svoje svijesti i podsvijesti. U tom crnilu sam bio sve dok nisam čuo citat: “Čovjek je doista na gubitku osim onih koji vjeruju i dobra djela čine, onih koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljivost!” Bio je to odgovor na sva moja pitanja. Ustani, bori se, vjeruj, ustraj u istini, budi strpljiv i bit ćeš na dobitku. Ne želim kazati da mi je sada lako ili svejedno, ali neću kazati ni da mi je teško. Možda je Bog ovo dao kao iskušenje, a možda i kao priliku da budem uzrok spasenja nečijeg razuma i života. Jer multipla skleroza nije kraj, ona je novi početak koja čini da su livade zelenije nego prije, šume su ljepše, ljudi su bliži i život je draži i vrijedniji”, ispričao je on.

I nije klonuo duhom, prespavao je, šok je ostao iza i sad je sve drukčije. Ne postoji ni djelić lošeg, nema pesimizma. Sretan je i nasmijan.

”Šta će se desiti sutra? To ne znam niti iko na kugli Zemlji zna. Bit će ono što je suđeno i već negdje zapisano, a do tada carpe diem. A sada odoh završavati magistarski rad jer show must go on”, kazao je Harun Pašalić na kraju razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.