Emotivna ispovijest radnika Tuzla kvarca: Žao mi je porodice

Vijesti 14. apr 201617:07 > 18:50
N1

Radnici "Tuzla kvarca" četrvti dan štrajkuju glađu u krugu fabrike, a danas je jednom radniku i radnici pozlilo i ukazana im je ljekarska pomoć. Traže od Vlade Tuzlanskog kantona dozvolu za iskop pijeska, a Vlada od njih da se firma vrati u zakonske okvire.

Od 50 radnika, njih 25 ostalo je u u štrajku glađu u krugu firme koja ne radi više od godinu. Nakon 30 godina rada u firmi, Šemsudin Jaganjac teško podnosi činjenicu da štrajkom glađu rješava svoj status.

“Poniženo se osjećam. Nikada ovo nisam doživio. Ne mogu, teško je objašnjavati. Žao mi je porodice kod kuće. Kada vidim kako neko živi, a dokle smo mi došli”, kazao je Jaganjac.

Firma “Tuzla Kvarc” ima oko milion maraka raznih dugovanja, a 122.000 za koncesije. Protiv uprave firme podignuta je optužnica za krađu pijeska u vremenskom periodu od 3 godine. Radnike samo zanima rad, a nadležne institucije neka rade svoj posao, poručuju.

“Nama samo ostaje koncesija od Vlade TK. U ime svih radnika koji su vrlo teškoj situaciji kao i njihove porodica, zamolio bih Vladu da nekako nađe način da nas pusti da radimo kao i ostali”, poručio je Senad Mehanović iz Sindikata radnika “Tuzla Kvarc”.

“Godinu dana ne radimo. Živiš od danas do sutra. Kaže, ne može Vlada nam pomoći. Neka nam onda pomogne vlasnik”, dodao je radnik Amir Resić.

Iako izgledaju iscrpljeno, radnici nastavljaju. Nekoliko njih je već tražilo ljekarsku pomoć, a kažu da i to izbjegavaju jer nemaju zdravstveno osiguranje pa nemaju od čega platiti pregled.

“Održava nas voda i dobra volja da će se neko sjetiti i doći da kaže i da vidi šta nam neko radi i da će riješiti ovo”, otkriva Jaganjac.

I da im dodijele koncesiju firma ne može poslovatti jer su svi računi blokirani, stav je Kantonalne vlade. Kada “Tuzla kvarc”, deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme tih dugovanja, Vlada će mu dodijeliti koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska, poručio je premijer Bego Gutić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.