"Izdajnički" Savez za promjene bojkotovao sastanak s Dodikom

Vijesti 15. apr 201617:41 > 19:16
N1

Politički predstavnici Srba u državnim institucijama i vlast u Republici Srpskoj i dalje odbacuju odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru - Danu RS. Međutim, danas nema "bratskog dogovora". Predstavnici Saveza za promjene bojkotovali su sastanak sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Da je referendum o bilo kojem pitanju izlizana priča Milorada Dodika, smatraju danas u Savezu za promjene. Prije pet mjeseci zajedno su sa Dodikom i njegovim koalicionim partnerima potpisali zajedničku Izjavu kojom se protive odluci Ustavnog suda BiH o ustavnosti Dana RS i odlučili da se raspiše referendum na kojem će se građani izjasniti o 9. januaru.

“Zahtjevamo od PS BiH da usvoji Zakon o Ustavnom sudu u kojem će se predvidjeti da u većini za odluke budu predstavnici konstitutivnih naroda i predstavnici entiteta, a da se izbace strane sudije. Ukoliko se to ne desi u roku od 120 dana političke partije iz RS-a će donijeti odluku o učešću i radu u zajedničkim institucijama i potpisati novu zajedničku izjavu”, tako je govorio u novembru 2015. godine Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Predstavnike Saveza uvrijedile su Dodikove optužbe da su izdajnici, pa nema nove zajedničke izjave. Nema ni odluke o učešću u vlasti na državnom nivou.

“Ono što je potpisano u Izjavi prošle godine jasno kaže da se ide u proceduru izmjena Ustavnog zakona BiH i ta procedura traje. Već na sljedećoj sjednici Parlamentarne skupštine to će biti na dnevnom redu i od toga se nije odustalo. Međutim, kako vjerovati čovjeku koji vas zove na sastanak, a sutradan vas pljuje po medijima”, ističe Milan Miličević, generalni sekretar SDS-a.

Za Dodika ovo nije razlog bojkota sastanka. Najavio je pozivnice za novi, sljedeće sedmice. Dok Evropski parlament poziva RS na potpuno odbacivanje ideje o referendumu, ocjenjujući da to potkopava napore za popravljanjem socijalne i ekonomske situacije BiH, Dodik ne odustaje.

“Mislim da ovdje neće biti nikakvih prigovora. Čak u jednom dijelu odluke stoji da se nisu konsultovali građani pri donošenju Zakona o praznicima. Evo idealne prilike da se konsultuju i mislim da ćemo biti zahvalni Ustavnom sudu što nam je dao razlog da održimo referendum o Danu RS”, smatra Dodik.

Evropski parlament je u rezoluciji izrazio i zabrinutost zbog slanja pripadnika specijalnih snaga MUP-a RS na obuku u Rusiju, te osudio činjenicu da je Zakon o javnom redu i miru u ovom bh. entitetu još na snazi, ističući da on potkopava temelje građanskih sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.