"2014. prvi put sam čuo za genocid, morao sam snimiti film"

Vijesti 15. apr 201617:57 > 19:13
Anadolija

Uskoro počinje snimanje prvog igranog filma o Srebrenici. Film nosi naziv "Posljednja epoha", a priča je ispričana kroz tri različite perspektive. Reditelj i scenarista kaže kako je to njegova ljudska obaveza - da kaže istinu svijetu.

Priča vojnika UN-a, zatim priča djevojčice koja je u ratu odvedena iz BiH u Njemačku i priča majke Hatidže Mehmedović ima jedan zajednički naziv, a to je film “Posljednja epoha”. Reditelj Veysel Atasever, inače Nijemac turskih korijena, izrazio je svoju moralnu i ljudsku obavezu da napravi prvi igrani film o genocidu i strahotama koje su se dogodile u Srebrenici.

“Prije dvije godine sam na televiziji gledao prijenos 11. jula. Iako sam u Njemačkoj rođen gdje sam i odrastao do tog trenutka nisam čuo ništa vezano za genocid u Srebrenici. To je bilo ono što me motivisalo da istražujem i napravim ovaj film”, ističe Atasever.

“Puno znači za buduće generacije, za mlade…za one koji nisu bili rođeni 90-ih kada budu gledali film i istinite priče, jer jedino istina nas može spasiti, može spasiti buduće generacije”, smatra Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Film je podijeljen u dvije vremenske zone i to godina 1995. i 2015. obzirom da reditelj želi pokazati kakav uticaj je rat ostavio na likove u filmu. Glavna uloga pripala je Mersihi Husagić, glumici koja je kao djevojčica izbjegla u Njemačku 92. godine iz rodne Bijeljine.

“Mora se ispričati ovaj film. Mora cijeli svijet da vidi šta se desilo 95. i za mene će ova uloga biti veoma zahtjevna, najveća do sada”, otkriva Husagić.

Film se počinje snimati krajem augusta ili početkom septembra ove godine, a snimati će se u tri države: BiH, Njemačkoj dok će se jedan mali dio snimati i u Holandiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.