Zločin pripadnika Armije BiH: U Trusini niko više ne živi

N1

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem u Trusini kod Konjica, danas je obilježena 23. godišnjica stradanja 22 Hrvata koje su pripadnici Armije BiH pogubili na današnji dan 1993. godine. Danas se nekadašnji mještani prisjećaju onih koje su izgubili tog 16 aprila.

Prije rata u Trusini je živilo 300 stanovnika. U ovom selu danas niko ne živi. Pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar” ubijali su ne samo vojnike, već i civile, a među njima bila su i djeca.

“Stradao mi je otac, zet, deset bližih rođaka”, prisjeća se jedan od bivših žitelja Trusine.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je kazao kako razumije mještane Trusine koji su nezadovoljni radom pravosudnih institucija u BiH, jer se u Trusini dogodio stravičan zločin u kojem su stradali i civili i djeca. Mnogi mještani koji su otišli iz Trusine, a čiji porodice su ostale, nisu mogli slutiti šta će se dogoditi.

“Otišao sam u Slavoniju prije rata, ali su mi tu ostali otac, braća, stric koji je ubijen i rođaci”, ističe Marijan Krešo.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko i Rasema Handanović, nekadašnji pripadnici jedinice „Zulfikar“. U septembru prošle godine Sud BiH u prvostepenoj presudi izrekao je kaznu zatvora Nihadu Bojadžiću na 15 godina, Nedžadu Hodžiću na 12, a Mensuru Memiću na 10 godina, dok su Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.