Inovatori iz BiH osvojili sedam medalja na sajmu u Ženevi

Vijesti 17. apr 201610:31 > 10:37
Morguefile.com / Ilustracija

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bh. inovatori su se, nakon četiri godine odsustvovanja, uspješno vratili na ženevski Salon inovacija, koji završava danas, u nedjelju.

Na sinoćnjoj svečanosti proglašenja dobitnika priznanja, zlatne medalje su dobili dr. Fikret Alić iz Tuzle, Ivan Milićević iz Posušja i dr. Zehrudin Osmanović iz Lukavca.

Dr. Alić je predstavio, po prvi put, nov sistem zagrijavanja, u kojem se izvor električne energije automatski podešava prema potrebama elektro-potrošača.

Originalnost izuma najjasnije se može predstaviti primjerom električne ploče za kuhanje: zagrijava se samo ona površina ploče koja je prekrivena dnom posude (sa vodom, hranom ili nečim trećim što treba zagrijati).

Na sličan način izvor se podešava prema zapremini i dužini zagrijavanja datog objekta.

Za izum koji omogućava da se opasni kemijski talog pretvori u korisni cement, dr. Osmanović je dobio najviša priznanja na svim izložbama na kojima je inovacija predstavljena proteklih mjeseci: Istambul, Krakov, Nirnberg, Pariz, Seul… Radi se o otpadu koji nastaje kao nuzproizvod proizvodnje jestive soli i sode, a odlaže se na prostranim deponijama, zvanim „bijela mora“, koja ugrožavaju zemlju, floru, faunu, čovjeka…

Najviša priznanja dobio je i Ivan Milićević za „trajnu osnovu za saće “ („satna osnova“, kako kažu pčelari), koja je praktično neuništiva, i može se obnoviti svakih 3-5 godina, jednostavnim pranjem u vreloj vodi. Izađuje se od biološki razgradivih sastojaka (čisti vosak, praškasto mljevena ljuska kukuruznog zrna, 99,9 % čisti kalcijum karbonat).

Srebrene medalje dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (hermetična pepeljara), trojac Halilovića iz Kladnja – Ademir, Avdo i Emsad (držač medicinskih spremnika) i Mato Bilić, iz Zenice (udice sa unutrašnjih bodljama).

Bronzu je dobio Asim Kadrić, iza Sarajeva, za kišobran, koji se nosi slobodnih ruku.

Jean-Luc Vincent, predsjednik salona inovacija Ženeva, dodijelio je zlatni sat generalnom sekretaru AIBIH Huseinu Hujiću, kao posebno priznanje za dugogodišnju suradnju, bespoštedan rad i doprinos razvoju i promociji inovatorstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.