Ustamujić: Olako uzimamo kredite, pristajemo na sve uvjete

Vijesti 19. apr 201611:27 > 11:39
Facebook/Mirza Ustamujić

Bh. delegacija predvođena predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje razgovaraju sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. Prema posljednjim informacijama, MMF je odobrio BiH zaduženje od 1,05 milijardi KM u naredne tri godine.

Zvizdić je jučer u izjavi za N1 kazao da će dogovor sa MMF-om biti finaliziran u toku posjete misije Međunarodnog monetarnog fonda Bosni i Hercegovini koja će biti u maju.

“Tražili smo prošireni trogodišnji aranžman u iznosu od jedne milijarde i 50 miliona KM, uz povoljan period otplate i minimalnu kamatu. Mislim da ćemo to i dobiti”, kazao je Zvizdić za N1.

Predsjednik Upravnog Odbora Američko-bosanske fondacije i bivši parlamentarac Mirza Ustamujić kazao je da je velika razlika između dobijanja i zaduživanja.

“Iskustva koja sam stekao kao parlamentarac govore da kada je nešto transparentno trebamo tražiti uvid u uvjete pod kojim smo ekspresno dobili kredit. Prošli put je bjanko potpisan novi Zakon o radu i akcize na gorivo i duhan, itd. Mislim da olako uzimamo kredite, pristajemo na sve uvjete, a onda novac se često uloži u socijalna davanja umjesto konkretne projekte”, stav je Ustamujića.

On je predložio kolegama da traže šta je dogovoreno i obećano za ovaj kredit.

“U prethodnom mandatu dogovoren je novi Zakon o radu, akcize na gorivo i duhan, zatim na pivo, itd.. što je napravilo i pravi udar na slabu bh. ekonomiju. Obavezno tražiti draft Ugovora i pozivati na transparentnost i kontrolu jer mislim da svi podržavaju reforme i jako je bitno da posebno opozicija naknadno ima uvid u trošenje ovih sredstava”, kazao je Ustamujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.