Hoće li građani ispaštati: GRAS-u od sutra blokirani računi

Vijesti 19. apr 201615:09 > 15:13
Anadolija

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine za sutra je najavila blokadu računa nekoliko preduzeća velikih dužnika među kojima je i GRAS koji duguje preko 115 miliona KM.

Ukoliko GRAS-u sutra budu blokirani računi, iz ovog preduzeća su najavili da može doći do potpune blokade javnog prevoza u Kantonu Sarajevo.

“Porezna uprava FBiH je svjesna mogućih negativnih posljedica na poslovanje subjekata čiji će računi biti blokirani, međutim zadatak Porezne uprave je da tačno utvrđuje i naplaćuje porezne obaveze i da se strogo pridržava zakona Federacije BiH. Uprava nema pravo niti mogućnost da selektivno primjenjuje vašeće propise, da se prema poreznim obveznicima nejednako postupa niti da poreznim obveznicima toleriše neplaćanje poreznih obaveza”, naveli su iz Porezne uprave FBiH za N1.

Dodaju da ne mogu tražiti od poreznih obveznika da poštuju zakone i izvršavaju svoje porezne obaveze, a da istovremeno Porezna uprava i sama ne primjenjuje važeće zakone.

“Porezna uprava posebno menadžmentu i osnivačima dužnika ukazuje na odredbe Krivičnog zakona FBiH kojim je propisano da je izdvajanje sredstava u druge svrhe, a ne za blagovremeno plaćanje poreznih obaveza krivično djelo, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine”, naveli su u Porezne uprave.

Najveći dužnici u Kantonu Sarajevo su porezni obveznici sa većinskim udjelom državnog kapitala u vlasništvu između ostalih kao što su: JP Željeznice Federacije BiH, KJKP Gras, Hidrogradnja, Zrak, Pretis, Farmaceutski fakultet, Studentski centar Sarajevo, KJKP Park itd.

Blokada računa znači donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika otvorenog u ovlaštenoj organizaciji platnog prometa, kojim se ograničava pravo poreznog obveznika da raspolaže sredstvima, koja se nalaze ili ulaze na njegov račun, osim transakcija usmjerenih na plaćanje porezne obaveze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.