Radnici Tuzla kvarca 9. dan štrajkuju glađu: Ima li rješenja

Vijesti 19. apr 201617:18 > 19:07
N1

Zdravstveno stanje radnika "Tuzla kvarca", koji već devet dana štrajkuju glađu, sve je gore. Rješenja njihovih problema još nema. Uprava firme zatražila je hitan sastanak sa vladom.

Svaki dan nekom od radnika pozli, a od danas ne uzimaju lijekove niti idu u Hitnu pomoć. Za dosadašnje preglede očekuju fakture koje moraju platiti jer nemaju zdravstvenog osiguranja, a zdravstveni problemi su evidentni.

“Opšta slabost, hipertenzija. Ne znam ni ja šta su mi napisali u dijagnozi. Završila sam u Internoj klinici gdje sam provela četiri, pet sati. Ne znam ni ja više. Nisam brojala sate. Nakon toga smo se vratili kolega i ja”, izjavila je Meliha Štefulj iz Sindikata radnika „Tuzla kvarca“.

Uprava firme od Kantonalne vlade traži hitan sastanak na kojem bi predložila da vlada dodijeli koncesiju za iskop pijeska, a Uprava će rješavati finansijska dugovanja koja iznose gotovo milion maraka. Za koncesiju duguju oko 97.000 maraka, a računi su blokirani.

“Račun je blokiran od porezne uprave za 300.000 maraka i bili smo u pregovorima sa Upravom o sklapanju novog sporazuma o reprogramu duga kako bi deblokirali račun. Međutim, osnovni uslov je početak proizvodnje i ostvaranje prihoda iz kojih će se finansirati obaveze”, izjavio je Zlatan Velagić, zamjenik direktora „Tuzla kvarca“.

“Ja još jednom apelujem na Vladu TK da pokušamo riješiti problem kako bismo nastavili sa radom i kako bismo stvorili uslove za normalno funkcionisanje firme i svih drugih elemenata koji su potrebni za firmu Tuzla kvarc”, rekao je Milo Divković, poslovođa.

A je li iko od lokalne i kantonalne vlasti ili humanitarnih organizacija obišao radnike i ponudio im bilo kakvu pomoć?

“Ne! Čak se i psi u azilu obilaze. Postoje humani ljudi koji obilazi. Napominjem da je ovdje gro boraca koji su branili džravu. I ovo im je hvala”, komentarisala je Meliha Štefulj iz Sindikata radnika.

Kantonalna vlada kategorično tvrdi da će “Tuzla kvarc” dobiti koncesiju kad izmiri sva dugovanja kantonu u kojem se nalaze najveća ležišta kvarcnog pijeska u BiH.

Firma “Tuzla kvarc” ne radi više od godinu dana, a iza ove kapije ostaje 21 radnik koji štrajkuje glađu dok se ne riješi njihov status. I radnici i uprava očekuju da sa kantonalnom vladom nađu zajedničku riječ kako bi se ova agonija okončala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.