Mostovi preko Save i na Pelješcu se grade, ali ne zna se kad

N1

Potvrđeni su projekti koje zajedno planiraju da realizuju BiH i Hrvatska - gradnja mostova preko Save i most na Pelješcu. Nema konkretnih datuma kada će se ući u te projekte, niti koliko će gradnja trajati.

Mostovi će se graditi, ali treba održati još niz sastanaka kako bi se krenulo sa realizacijom projekata. Radi se o mostovima na rijeci Savi. Gradiće se kod Gradiške, Svilaja i Brčko Gunja. Takođe, Hrvatska najavljuje početak gradnje mosta na Pelješcu. Kažu, BiH će imati pristup moru.

“Sve ćemo ispoštovati. Projekt Pelješkog mosta je apsolutno i to nikada nije bilo upitno da ćemo osporiti prolaz BiH i da ćemo ga dovesti u pitanje”, izjavio je Oleg Butković, ministar pomorstva i prometa Hrvatske.

“Meni nije jasno zašto javnost u BiH predstavlja ovo kao konflikt između BiH i Hrvatske. Ja mislim da je to pitanje struke, a ne politike”, kazao je Saša Dalipagić iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

Zanimljivo je da se bosanskohercegovačka teorija sada mijenja. Najprije smo bili protiv izgradnje mosta koji nam blokira prilaz moru, a i tvrdili smo da je u pitanju trusno područje. Sada, druga priča. Nezvanično, most bi bio visok 35 metara i 150 metara glavnog raspona, što nisu, smatraju stručnjaci, svjetski standardi.

“Ono što bi BiH zadovoljilo je da bude most plovne visine 60 metara i glavni raspon 500 metara. Glavni raspon, onaj lučni raspon je onaj ispod kojeg idu plovila u prekookeanskom prometu”, rekao je Ševal Kovačević.

Gradnja mostova na Savi važna je za obje zemlje, ali i ovi projekti su još u povoju. Za most u Gradiški je potrebna studija uticaja na okolinu. Most kod Svilaja je doživo i treći tender.

Hrvatska i BiH gradiće mostove preko rijeke Save, ali nije poznato kada i kako će se ti mostovi graditi. Takođe, ono što je nepoznato je i kako će se završiti tužba od strane Strabaga i Hrvatskih autocesta prema BiH. Ono što je sigurno je da će most kod Svilaja koštati pet miliona više u odnosu na ponudu Strabaga prije 4 godine.

“Ako je prvi ugovor bio oko 21 milion eura, ovaj će biti 26. Dvije firme su bile niže – iz Banjaluke je jedna bila niža i jedna iz Sarajeva. Oni su kao ponuđači prošli, ali su njihove ponude sa nedostacima”, kazao je Izet Bajrambašić iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH.

I za BiH i Hrvatsku gradnja ovih mostova je važna, ali i nastavak gradnje koridora Vc. U nadležnom ministarstvu BiH kažu da su aplicirali za nova sredstva kod EU. Ali im je teže, tvrde, prikupljanje administracije i strategije transporta bez koje se ta sredstva ne mogu tražiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.