Ko će doći na proteste boraca i branitelja 25. aprila?

Vijesti 20. apr 201616:37 > 17:32
Vlada FBiH

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno - oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se danas sa kantonalnim ministrima za boračka pitanja, predsjednicima koordinacije boračkih udruženja, predstavnicima boračkih udruženja FBiH, članovima radne grupe za izradu radnog materijala Zakona o pravima demobilisanih boraca.

Glavna tema sastanka bio je radni tekst Zakona, a i najavljeni mirni protest boraca i branitelja 25. aprila u Sarajevu. Međutim, nakon današnjeg sastanka resornog ministra sa udruženjima, postavlja se pitanje ko će doći na proteste jer očigledno među udruženjima nema konsenzusa.

“Na proteste 25. aprila pred zgradu Vlade Federacije BiH neće doći niti ih podržavaju iz Koordinacionog odbora udruženja HVO-a a to su Udruga razvojačenih branitelja HVO-a, Udruga dobitnika najvećih ratnih priznanja HVO-a, Organizacija porodica poginulih branitelja HVO-a i Savez ratnih vojnih invalida HVO-a”, potvrdio je Nikica Tomić ispred ovog odbora.

Na proteste neće izaći ni iz Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije BiH a to su Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH te Savez demobilisanih boraca FBiH, potvrdio je Samir Sulejmanović iz Saveza demobilisanih boraca FBiH koji je kazao “mi nećemo učestvovati na protestima koji se najavljuju od neke neformalne grupe”.

Na mirne proteste 25. aprila pozivaju iz Jedinstvene organizacije boraca Srednjobosanskog kantona te nema procjene o eventualnom broju onih koji će doći na proteste.

Predsjednik Unije veterana Jedinstvene boračke organizacije Srednjobosanskog kantona i član Savjeta branitelja/boraca Bosne i Hercegovine Hasib Jusufspahić je kazao “50 ili 5.000, koliko god ih dođe, oni su ogledalo ove države”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.