Beljo: Bog nije stvorio nacije, to je narod stvorio

Vijesti 20. apr 201620:56 > 21:15
N1

Damir Beljo i Dževad Poturak su u Pressingu komentarisali i govor Enisa Bešlagića u Mostaru gdje je održao lekciju političarima u BiH i regiji, te im je poručio da bi bilo bolje da nisu ništa pričali i da bi narod sam ušao u EU.

“Imao sam i priliku da se družim s Bešlagićem, on je veliki čovjek. Zasluženo je dobio nagradu Večernjakov pečat. Ono šta je napravio, za to je trebalo petlje. I ja pokušavam da promoviram takvo nešto preko svoje Facebook stranice. Mogu samo reći Bog ga blagoslovio“, komentarisao je Beljo Bešlagićev govor.

Na pitanje da li se boji rata, Beljo je odgovorio: “Ja uistinu vjerujem da neće doći do toga i molim za mir u svijetu. Nisam ni ja uvijek bio ovakav, ali sam pokušao da radim na sebi, okrenuo sam se molitvi. Problem u BiH je što svako kaže da je njegovo ispravno, ali mi trebamo prihvatiti jedni druge. Ne bih volio da moje dijete ratuje. Bog nije stvorio nacije, to je narod stvorio i ne treba niko nametat ništa – ovo je zemlja Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih i zašto ih sve ne voliti“.

Poturak je također komentarisao govor Enisa Bešlagića u Mostaru. “On je rekao ono što većina misli. Ja bih isto tako ponovio kao i Enis i rekao bih nemojte nas više zavađati i nemojte nas gledati preko nišana, natežemo se i nakon 20 godina od rata. Mi moramo živjeti skupa. Najlakša zarada je preko nacionalizma i kad koji izbori dođu, šaptači počnu da vare situaciju kako njima to odgovara“.

Dževad Poturak je rekao i kako do sada niti jedan od lidera države nije pozvao da mu čestita. “To je nevjerovatno. Osamdeset i tri puta sam prenio zastavu BiH širom svijeta, a da niko nije bio u stanju da kaže nešto lijepo. Dovodio sam najveće zvijezde ovog sporta u BiH, a niko nije rekao hvala“, kazao je.

O tome da li su sportisti, glumci, režiseri najbolji ambasadori naše države i da li mogu popraviti ono što političari pokvare, Poturak je rekao: “To je teško izvodivo. Svi mi radimo na tome da nam bude bolje i vjerujem da i veliki dio političara radi na istome ali su šeprtljavi. Vjerujem da u svakom od njih ima nešto dobro“.

Govorio je i o ulasku u politiku. “Falilo mi je 200 glasova da uđem u Federalni parlament. Želio sam da uđem u političke vode kako bih uradio nešto za dobrobit ljudi, ponajviše sportista“, istakao je.

A o tome da li su pozivali i Damira Belju da uđe u politiku je rekao: “Imao sam ponude, međutim ja neću nikad ući u te vode, ali ću pokušati kroz svoj život upućivati na dobre stvari. Kod nas je veliki problem ego i svako treba poraditi na svom egu i staviti srce ispred ega“.

Na komentar kako BiH ima mnogo bokserskih šampiona, Beljo je izjavio: “Bogu hvala pa je tako, ali moram i da kažem da nažalost u boksu imate puno tih verzija tako da to buni ljude i svi su šampioni. Svako prvenstveno treba biti gazda u svojoj zemlji pa da ide dalje. Imamo dosta dobrih boksera u BiH, počevši od Tomislava Spahovića, Adnana Redžovića i biće ih još. Također treba spomenuti Džemala Bošnjaka i Adema Fetahovića i oni će nadam se postati odlični profesionalci i biti bolji i od mene“.

Beljo je dodao i kako su borilački sportovi nezahvalni zbog publike. “Jer kad pobijediš, kažu pobijedio levata, a kad izgubiš kažu vidi levata“, komentarisao je.

Poturak ima i poruku za bh. javnost: “Onaj ko želi da ide do samog vrha treba da bude svjestan gdje živi, šta ga čeka i da stvari neće doći same od sebe i treba stisnuti petlji i predstavit sebe i svoju zemlju“, a Beljo je kazao kako svako treba zacrtati cilj, vjerovati u Boga i gaziti prema svom cilju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.