Čeka nas pojeftinjenje mobilnih usluga; nepoznato za koliko

Vijesti 21. apr 201616:59 > 19:12
N1

Cijene razgovara putem mobilnih telefona biće jeftinije. Naime, Regulatorna agencija za komunikacije BiH objavila je danas Odluku o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije čime bi trebalo doći do znatnijeg pojeftinjenja. Rok do kada moraju napraviti prve izmjene je početak juna.

Od prvoga juna građani BiH jeftinije će pričati unutar mobilne telefonije. Odluka je to koju je danas donijela Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

No, koliko nas pojeftinjenje čeka, još nije poznato. RAK je donio pet mjera i uputio ih prema telekom operaterima.

“Prva mjera odnosi se na sniženje cijena mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, odnosno sa izjednačavanjem poziva prema vlastitoj fiksnoj mreži. Druga mjera se odnosi na međunarodne pozive, i treća mjera koja stupa sa 1. juna – to je nadopuna od 10 maraka i više da važi više od 90 dana”, izjavila je Slavica Bodiroga, stručni savjetnik za regulaciju tržišta u RAK-u.

Druge dvije mjere na snazi će biti od 1. jula, a one se odnose na bonus minute te na cijene telekomunikacijskih usluga u cjenovnicima, ponudama usluga, te reklamnim materijalima.

Odluka je ovo koju smo čekali mjesecima, a koju telekom operateri moraju provesti do sredine godine.

“Telekom operateri su reagovali tako da će to učiniti ne drage volje, ali će u svakom slučaju ispoštovati ovu odluku koju je Agencija donijela”, komentarisao je Predrag Kovač, vršitelj dužnosti generalnog direktora RAK-a.

A donijela ju je nakon što je to u više navrata tražila i Parlamentarna skupština BiH. Nije izostao ni pritisak javnosti, jer većina građana nije bila zadovoljna ponuđenim cijenama.

“Stvarno su im usuge skupe”.
“Kad puno pričam, osjetim koliko su skupi, sreća da postoji Viber – to je spas”.
“Oni imaju monopol nad svom tom pričom”, mišljenja su građani Sarajeva.

Da je na snazi monopol na tržištu, slažu se i ekonomski analitičari.

“Činjenica da naši telekom operateri i zbog te kvazi monopolske pozicije imaju i nisku produktivnost. Po uposleniku preveliki je broj uposlenika u tim telekom operaterima, iz već poznatih razloga. Stoga su i cijene više, kako bi se opravdala ta niža produktivnost, kako bi finansijski rezultati bili povoljniji”, rekao je Matej Živković.

Inače, bh. građani plaćaju najviše cijene telefonije u regiji. Pa tako na primjer operateri u susjedstvu imaju u ponudi pakete sa nižom cijenom pretplate i većim bonusima.

U Srbiji cijena pretplate jednog telekom operatera iznosi 1095 dinara, što je oko 18 maraka, dok ćete u našoj zemlji za isti taj paket morati izdvojiti 40 maraka.

No, uskoro će se cijena promijeniti, a koliko, znat ćemo uskoro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.