Život u istospolnoj zajednici i gay parada ostaju tabu u BiH

Vijesti 23. apr 201618:01 > 19:16
N1

"Ja imam preko 30 godina. Živim sa partnerkom 5 godina", tako počinje priča o jednoj istospolnoj zajednici u BiH, koja ima brojne prepreke.

“Zašto ja nemam tu privilegiju, kada jednako radim i privređujem i plaćam porez, zašto ne mogu da odem na romantični vikend za dvoje, i da me dočeka šampanjac, ruže na krevetu i te stvari”, priča nam osoba čiji identitet će ostati neotkriven, a mi ćemo je oslovljavati sa NK.

Kao par ih ne prepoznaje agencija za putovanja, ali ni zdravstvo. Ako bi se jedna od njih razboljela, druga je ne bi mogla posjetiti u svojstvu najbližeg člana porodice.

“To mogu samo uži članovi porodice. Kako ću ja da dokažem, ali njeni nisu ovdje, nisu u Sarajevu, nisu blizu?”

Zato se VV i ne usuđuje da započne odvojeni život sa svojom izabranicom. Olakšice predviđene za parove, ne bi riješile i njihovu stambenu situaciju.

“Ako bi tako nešto postojalo, onda bi imali neka olakšanja u vidu nekog kredita ili… postoje stambeni poticaji za mlade ljude, kojima se vanbračni status ili bračni statu pika kao dodatni bodovi kod odgode kredita. Tako bismo mogle riješiti stambeno pitanje i zasnovati nešto trajnije i ozbiljnije kao što rade bračni i vanbračni partneri u Bosni”, priča VV.

Zakon o istospolnim zajednicama još nije priznat u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, ali je to jedan od osnovnih uslova evropskih integracija.

Da će ovakav zakon podržati, najavili su Maja Gasal Vražalica i Damir Arnaut, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Tako je rekao i Predrag Kojović, delgat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ipak smatra da u trenutnom pravnom sistemu BiH neće biti lako prihvaćen.

“Stranke koje su kod nas na vlasti su ideološki konzervativne. One najveći dio kampanje odrađuju kroz džamije i crkve”, kaže Kojović.

“Crkva jasno razlikuje komplmentarnost muškarca i žene i otvorenost životu za razliku od zajednica koje bi htjele biti ono što nije otvorenost životu i dopunjenost, ali je otvorena prema osobama bez obzira na njihove sklonosti”, kazao je Ivo Tomašević, generalni sekretar Biskupske konferencije u BiH.

Manje su otvoreni građani. Od života u istospolnim zajednicama, gay parada još je veća tabu tema.

“Dva pedera – gdje ću to podržavati…”, “NE! A gay parada, da se održi kod nas ? NE, ne podržavam”, “NE! A gay parada, da se održi kod nas ? NE, ne podržavam”, kazali su građani.

Imajući ovo u vidu, dugine boje još se ne usude prošetati ulicama gradova u Bosni i Hercegovini. A sudbonosno “da” još će pred matičarem izgovarati samo heteroseksualni parovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.