Radnici iskopali grobove: Vlada TK nam se sveti

Vijesti 25. apr 201617:18 > 19:08
N1

Radnici "Tuzla Kvarca" jutros su se zaključali u jednu prostoriju tražeći da se riješi njihov problem. Od Vlade Tuzlanskog kantona traže da im omogući koncesiju za iskop pijeska kako bi firma nastavila raditi.

Zaključana vrata od jutros i za novinare koji su jedini i dolazili obilazili radnike. U jednoj prostoriji se nalazi 21 radnik koji 15 dana štrajkuje glađu, a od danas ne dozvoljavaju nikome da uđe.

“Unutra se nalazi grupa ljudi, a od toga polovina je u veoma lošem zdravstvenom stanju. Odbijaju pomoć. Nažalost, kasno će biti ako se kome šta desi”, ističe Senad Mehanović, sindikat radnika “Tuzla Kvarca”.

Ostalih 29 radnika “Tuzla Kvarca”, svaki dan dolazi u krug fabrike i daju podršku kolegama. Više od godinu dana ne rade i nemaju nikakva primanja.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi ili pokuša riješiti. Da “Tuzla Kvarc” počne raditi i da se ova agonija završi”, kazao je Milo Divković, radnik “Tuzla Kvarc”.

Firma je optužena za krađu pijeska, a Kantonalna vlada TK ne da dozvolu za koncesiju dok se sudski proces ne okonča. Uprava i radnici kažu da sudstvo treba da radi svoj posao, ali traže da se omogući da dobiju koncesiju i nastave raditi. Računi su blokirani, a uprava tvrdi da nema načina da plati poreze dok ponovo ne upali mašine.

“Kada je u pitanju Porezna Uprava, sporazumom iz 2014. godine redovno smo plaćali svoje doprinose do augusta kada je Vlada donijela odluku o suspenziji za koncesiju”, otkriva Zlata Velagić, zamjenik direktora “Tuzla Kvarc”.

Radnički problemi u TK dvije decenije su aktuelni, a nezadovoljstvo je iskazivano na sve moguće načine. Po prvi put i kopanjem grobova u krugu firme.

“Zbog tretmana i birokratske neosjetljivosti i očigledne osvete i odmazde Vlade prema “Tuzla kvarcu” jer smo prijavili korupciju. “Tuzla kvarc” je jedini od svih koncesionara koji je napravio taj potez”, tvrdi Velagić.

“To smo sebi iskopali. Ako bude došlo do situacije za, ne daj Bože, da bar budemo tu u firmi i ostanemo u svom krugu”, dodao je Mehanović.

Vlada TK ostaje pri stavu da se firma mora vratiti u zakonske okvire i platiti svoja dugovanja kako bi se razgovaralo o dodjeli koncesije.Uprava firme tvrdi da je prošle sedmice uputila Vladi zahtjev za hitan sastanak sindikata, Uprave i Vlade kako bi razgovarali i našli neko rješenje. Međutim, odgovora nema. Radnici nastavljaju štrajk dok se njihov status ne riješi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.