Otvaranje Roditeljske kuće – poklon bh. vlastima

Vijesti 26. apr 201610:15 > 10:18
N1

Svečano otvaranje Roditeljske kuće bit će upriličeno danas u 11:00 sati u Sarajevu. Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ započelo je sa projektom Roditeljska kuća još 2011. godine kad je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća.

Uživo u Novom danu na N1 javila se Lejla Kamerić, koja je kazala da je Udruženje otvaranjem Roditeljske kuće zapravo učinilo jednu uslugu vlastima u BiH.

Trenutno su u toku finalne pripreme za otvaranje, a Kamerić je za N1 kazala da su svi jako uzbuđeni i ne mogu iščekati kada će primiti prve goste koji će imati priliku vidjeti šta su to oni radili proteklih pet godina.

“Sve je počelo 2011. godine kada je grupa roditelja došla na ideju realizacije projekta izgradnje Roditeljske kuće. Nismo znali da će to biti ovako veliko. Velika je borba bila. Tri godine smo čekali dozvole. U maju 2014. godine smo počeli sa izgradnjom, sada se vide ti rezultati”, dodaje.

Ona je i sama prošla kroz liječenje kćerke koja je bolovala od raka, a imala je sreću da živi u Sarajevu. S druge strane komunicirala je sa ljudima koji su dolazili iz drugih gradova, koji su morali spavati u autu kada bi došli sa djetetom na terapiju.

“Vidjela sam to, i tako nam je došla ideja izgradnje ove kuće koja će moći pomoći svima. Roditeljska kuća ima 10 apartmana, za 10 porodica. Za roditelje i djecu je sve besplatno. Udruženje je u obavezi da im obezbijedi sve potrebno”, kazala je.

Pojasnila je da Roditeljska kuća nema zatvorenu finansijsku konstrukciju, kao ni druge okupacione terapije koje pomažu u liječenju.

“Molim sve koji mogu da se priključe, da pomognu kako mogu – da bi djeca i roditelji lakše prošli kroz teške dane. Upućujem ovo institucijama vlasti. Mi smo uradili ovo za njih. Mi smo svoje ruke složili u tim i napravili Roditeljsku kuću za njih, koju poklanjamo državi. Sada su na redu institucije da pokažu šta mogu. Želimo pokazati da postojimo, trebaju nam sredstva da provodimo aktivnosti za djecu koja su naša budućnost”, kazala je Kamerić za N1 dodavši da mnogi nisu svjesni značaja svega ovoga.

Kazala je da je puno gostiju potvrdilo svoje prisustvo, a među njima ima i predstavnika vlasti, društveno odgovornih kompanija koje su pomogle izgradnji Roditeljske kuće, roditelji, djeca i prijatelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.