Sarajevska medresa ispratila jednu od najboljih generacija

Vijesti 27. apr 201615:25 > 15:28
Anadolija

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je upriličena svečana akademija povodom završetka školovanja 466. generacije maturanata i 34. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Prethodno su maturanti, simbolično u znak završetka školovanja, svečano odjeveni u maturantske haljine i odijela, prošteli glavnom gradskom šetnicom gdje su ih pozdravljali i čestitali im mnogobrojni prolaznici koji su ih i fotografisali. Džamijski harem su tim povodom ispunili brojni prijatelji i rodbina maturanata, sa cvijećem i poklonima.

Školovanje u Gazi Husrev-begovoj medrese ove godine završilo je ukupno 100 učenika učenica i učenica, 41 maturant i 59 maturantica koji su pohađali nastavu raspoređeni u muško, mještovito i dva ženska odjeljenja.

Čestitajući okončanje srednjoškolskog obrazovanja, maturante je pozdravio direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Mensur Malkić.

Podsjetio je da ovogodišnja generacija svršenika iza sebe ostavlja najbolje rezultate koje su učenici Medrese potigli u posljednjih deset godina, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

“Danas prisustvujemo svečanoj akademiji maturanata. Ovo je jedna izuzetno uspješna generacija. Učenici i učenice ove generacije postigli su najbolje rezultate na takmičenjima, na nivou srednjoškolskih ustanova, općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima. Na međumedresanskim takmičenjima osvojili su prva mjesta iz bosanskog i arapskog jezika. Svi oni, osim uspjeha, nagrada i pehara koje su donijeli i sebi i Medresi, predstavili su našu Medresu na najljepši način”, rekao je Malkić.

Podsjetio je kako su maturanti u potpunosti ispunili riječi velikog vakifa Gazi Husrev-bega koji je rekao kako će “u Medresi učiti pametni i marljivi, a ne nemarni i neodgovorni učenici”.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
N1

Svečanost je uveličao hor Gazi Husrev-begove medrese uz učenje Kur'ana, salavata i tekbira. Svake godine Gazi Husrev-begova medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine su to Aiša Kvrgić i Irfan Gibanica.

Današnjoj svečanosti, umjesto reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef Kavazovića, prisustvovao je njegov izaslanik Enes Karić.

Gazi Husrev-begova medresa, osnovana 1537. godine, spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi. Kroz 479 godina kontinuiranog rada i postojanja medresa je iškolovala alime, imame, muallime, hafize, filozofe, umjetnike, profesore, naučnike, akademike, diplomate, ministre i druge koji su dolazili do uglednih zvanja i visokih položaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.