U jami Radača iskopani posmrtni ostaci na dubini od 54 metra

Vijesti 28. apr 201610:38 > 10:40
Izvor: Radaca

Na ekshumaciji u jami Radača kod Mostara, jučer su pronađeni posmrtni ostaci, u prvom navratu manji broj kostiju, da bi naknadnim iskopavanjem bio pronađeni veći broj posmrtnih ostata ljudskog porijekla.

Istražitelj Tužiteljstva BiH uskoro će se, sa nadležnim osobama iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH i Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) u BiH, uputiti na lokaciju, kako bi koordinirao dalje aktivnosti.

Kosti i posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od oko 54 metra, te će nakon vađenja posmrtnih ostataka, biti rađen proces vještačenja i utvrđivanja identiteta žrtava putem DNK analize.

Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog istražnim saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani u cilju skrivanja.

Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u prirodnoj jami Radača, nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata.

Ekshumacija na ovom lokalitetu radi se već duži vremenski period i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnom lokalitetu velike dubine, gdje su nađeni ostaci betona, kao i minsko-eksplozivna sredstva, a u procesu ekshumacija sudjeluju alpinistički timovi iz policijskih agencija u BiH.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba, na ovoj lokaciji, kao i drugim lokacijama diljem BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.