Tuzla: Jedan radnik pokušao skočiti sa silosa

Vijesti 28. apr 201611:31 > 11:35
Anadolija

Na silos u krugu firme ˝Tuzla kvarc˝ jutros su se popela četvorica radnika koji štrajkuju zbog nedobivanja koncesije za eskploataciju pijeska i nemogućnosti rada. Zahtijevaju pregovor sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, a na silos se popeo i Smajil Velagić, generalni direktor ˝Tuzla kvarca˝, koji radnike nastoji nagovoriti da siđu.

Jedan od radnika nekoliko puta pokušao je preskočiti ogradu i skočiti sa silosa visokog poput petospratne zgrade, ali su ga ostali spriječili u toj namjeri. Ispod silosa okupiljeni su i ostali radnici koji su u štrajku glađu 20. dan, koji mole svoje kolege da siđu. Situacija je dramatična, a na terenu su ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije. 

Iz grupe očajnih radnika, četvorica njihovih kolega jutros rano su se izdvojili i počeli penjati na silos, a kada je Zlatan Velagić, zamjenik direktora firme, za njima krenuo, navodno su mu rekli da se vrati inače će se svi baciti.

˝Kolege i ja molili smo ih da siđu, ali oni su odlučni da to ne urade dok im se ne obrati neko iz Vlade˝, naveo je Velagić.

Press služba Vlade TK ponovila je da je firma ˝Tuzla kvarc˝ u velikim poreskim dugovima, a i ranije koncesije su neplaćene. Dok se ne vrate u zakonske okvire, tvrde iz Vlade TK, neće se moći razgovarati o novim koncesijama.

Prije nekoliko dana u krugu firme radnici su sebi iskopali mezare. Zdravstveno stanje radnika je narušeno i skoro svaki dan ljekari moraju intervenirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Anadolija
Anadolija / Arhiv
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija