Inzko: Šta će se desiti ako Šešelj pokuša ući u BiH?

Vijesti 28. apr 201621:13 > 21:21
N1

Valentin Inzko bio je gost emisije N1 na 1. Visoki predstavnik debatu oko stranih sudja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ocijenio je nepotrebnom.

”To je u ustavnom rangu, to je Dejtonska kategorija i to se može mijenjati samo sa dvije trećine glasova u Parlamentu. Ako ne bi bilo stranih sudija, to bi bilo glasanje kao u Domu naroda – dvije grupe sudija protiv trećih i zato je u Dejtonu to potvrđeno”, pojasnio je Visoki predstavnik.

Aplikacija za članstvo u EU, naglasio je Visoki predstavnik, bila je važna zbog jednostavnog razloga – BIH je odlučila kojim pravcem ići, a to je ”put Brisela”.

“Da li je nešto kredbilno ili ne to ćemo vidjeti, ali pravac je određen to je važno”, dodao je.

Visoki predstavnik u razgovoru za N1 osvrnuo se i na izbore u Srbiji kazavši kako je srpski narod pokazao da želi evropski pravac.

“Ipak je to bilo hoćemo li manje ili više Šešelja”, naveo je Inzko.

Potvrdio je kako je i dalje na snazi odluka OHR-a o zabrani ulaska Vojislavu Šešelju u BIH. Kako bi je proveo, Inzko je pojasnio da bi ulazak spriječila granična policija po instrukciji OHR-a.

”Odluka Visokog predstavnika iz 1999. godine je još uvijek na snazi. U vezi s ovom odlukom, granična policija bi morala uraditi svoj posao. Oni rade po instrukcijama”, kazao je Inzko.

”U izvještaju koji će uskoro predstaviti pred Vijećem sigurnosti UN-a, Inzko je naglasio da će biti više Brisela, manje Dejtona.

“Ipak se desila jedna pozitivna atmosfera i to će biti jedno od težišta mog izvještaja”, zaključio je Inzko na kraju razgovora za N1.