Prvi tramvaj: Duh s početka 20. stoljeća u srcu Sarajeva

Vijesti 03. maj 201616:55 > 18:14
N1

Glavnim gradom BiH ponovo se provozala replika prvog električnog tramvaja u Sarajevu iz 1895. godine. Tada je zamjenio dotadašnji tramvaj koji je bio na konjsku vuču.

Svaki put, kod građana glavnog grada privuče posebnu pažnju, Tada u sastavu Austrougarske monarhije, glavni grad Bosne i Hercegovine postao je jedan od prvih gradova u Evropi koji je uveo tramvajsku liniju na električni pogon.

Danas je organizovana počasna vožnja replike prvog tramvaja, na relaciji Željeznička stanica – Baščaršija.

“Koristimo ga za obilježavanje nekih svečanosti, dana firme, evo dani Kantona sad idu. Mogu vam reći da su građani jako zadovoljni i iznenađeni. Vide nešto prvi put”, kaže Salih Mašnić, vozač tramvaja.

Replika je napravljena u radionicama GRAS-a, i koristi se u turističke svrhe. Prvi tramvaj mogao je primiti 24 putnika, a zanimljivo je da je imao odvojene vagone na pušače i nepušače.

“Imam osjećaj kao da je stari tramvaj i baš mi je drago da sam prisutan. Slučajno sam vidio dolje i zamolio kolegu da sjednem i da se provozam jedan krug oko Sarajeva”, kazao nam je Hazim Božegija, jedan od građana Sarajeva koji se provozao ovim tramvajem.

Građani Sarajeva u rijetkim prilikama mogu osjetiti duh grada s početka dvadesetog vijeka, vozeći se u ovom tramvaju.

Neki od njih, emotivno su vezani za tramvaje i rado se prisjećaju svojih prvih susreta sa ovim oblikom gradskog prevoza.

“Kad sam ja bio dječak od 15-16 godina, tramvaji su bili oni stari tramvaji. Tramvaji su išli u Remizu gdje je sad tržnica, tu je bila remiza. Ja sam uvijek kao dječak skakao na papuču, pa gore-dole, da bi’ se vozio malo”, kazao je Božagija.

Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama. Te 1895. godine, Sarajevo je ušlo u red tehnički najmodernijih evropskih prestonica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.