Špilja Vjetrenica zvanično otvorila vrata za posjetitelje

Vijesti 03. maj 201619:03 > 19:20
N1

Jedna od najpoznatijih i najljepših pećina u Bosni i Hercegovini - Vjetrenica kod Ravnog danas je uz prisustvo brojnih državnih zvaničnika svečano otvorena za posjetioce.

Zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište karakteriše iznimno bogat pećinski svijet u kojem je zabilježeno više od 200 različitih vrsta.

Radi se o speleološkom objektu sa više od sedam kilometara kanala, čak četiri vodena toka, mjestu u kojem obitava 150 podzemnih životinjskih vrsta, a najpoznatija je čovječija ribica.

Danas je ovaj biser zvanično otvoren za posjetioce. Zajedno s prvim potpredsjednikom Vlade Hrvatske Tomislavom Karamarkom, član Predsjedništva BiH Dragan Čović otvorio je i prvi biospeleološki muzej u regionu.

“Ideja je potekla iz toga da svaki naš posjetitelj koji uđe u špilju ne može vidjeti životinje koje žive unutra, a špilja Vjetrenica jedna je od najbogatijih po biljnom i životinjskom svijetu. Znači po bioraznolikosti, i evo mi smo došli na ideju da sve te životinje stavimo na jedno mjesto tako da svaki posjetitelj poslije obilaska špilje može vidjeti i onaj dio koji nije vidio”, kazala je Ana Soldo, direktorica JP Vjetrenica.

Samo u prošloj godini više od 11.000 turista posjetilo je Vjetrenicu, a pretpostavlja se da bi broj bio i veći da pećina nije poplavljena krajem prošle godine.

Edina Đapo, ferderalna ministrica okoliša i turizma kaže: “Federalni nivo vlasti dao je 220.000 KM, ministarstvo 120.000 KM, Fond za okoliš 100.000 KM, kako bi se ponovo obnovila elektirifikascija i kako bi se naparavile staze koje će staviti ovu pećinu u funkciju jer je to jedan vrlo bitan turistički proizvod za sve nas”.

Ukupno je otkriveno 6.700 metara podzemnih kanala, a posebno je privlačna pojava snažnog vjetra na ulazu u pećinu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko drugih mjesta u unutrašnjosti pećine.

“Mi dosad znamo za preko 220 vrsta koje smo našle od čega su 102 baš špiljske, pećinske koje žive u kopnenim staništima i oni koji žive u podzemnoj vodi, to su životinje, gljive ili bakterije koje ne mogu živjeti drugdje nego pod zemljom u podzemnim staništima”, stava je Roman Ozimec, magistar biologije i ekologije.

Vjetrenica se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Prirodne ljepote i fenomeni Vjetrenice , ali i ono što se poduzima na unapređenju sadržaja razlog je sve veće posjećenosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.