Pogledajte zašto je Đurđevdan u Kaknju drukčiji nego drugdje

Vijesti 06. maj 201618:46 > 20:02
N1

Romi danas slave svoj naveći praznik u godini Đurđevdan. Ovim danom obilježavaju dolazak proljeća. Nekada je ovaj dan simbolizirao vrijeme kada čerge ponovo kreću na put, a i danas je u romskoj zajednici prisutan veliki broj obilčaja.

Zahvaljujući porodici Mehanović, Đurđevdansko slavlje u Kaknju svake godine počinje na jedinstven način: “Romi dolaze ovdje desetinama godina. Petog maja dolaze ispod vodeničnog kola – omahu, koriste je 6. maja za umivanje i provođenje običaja“, kaže nam Ekrem Mehanović, vlasnik vodenice.

Ne smeta im da na porodičnoj vodenici staroj preko 100 godina počne prvi od brojnih običaja najvećeg romskog praznika.

“Iako je ovo privatni posjed, bude štete i nereda – ali mi smo uvijek za suživot i poštujemo druge i drugačije”, dodaje.

Vodenična voda tek će sutra dobiti svoj puni smisao:

Romski običaj zove se žarenje, a žara je potopljena u vodu. Ovo se radi na Đurđevdan, a ako su vas djeca žarila onda je lijep običaj da im se da jedno jaje.

A njima bar nije nedostajalo prazničnog raspoloženja.

“Ja Đurđevdan slavim tako što ujutru rano ustanem, stavim jaja da se kuhaju i kupimo boje, luka, pa onda jaja budu crvena…”, kaže Aida Vehabović.

I odrasliji uživaju, ali sa više briga.

“Skupili smo malo mesa, šta smo imali. Večere nemamo. Ovo smo što smo imali… da se pojede, popije… Za večeru ćemo se uzajmiti”, kaže Mensur Sejdić.

Jelo se sutra ili ne, za Đurđevdan se mora! Poslije tradicionalne vodenice, po običaju se okrene i janje, uz još mnogo toga na đurđevdanskoj trpezi.

Ovaj najveći romski praznik slavi se u doček proljeću. Voda i biljke odstranjuju nesreće nakupljene u toku prošle godine. Nekad je, vjeruje se, ovaj dan, bio vrijeme kretanja čergi na put nakon zime. Možda je i tada, kao i danas, nedostajalo mnogo, ali pjesme i igre sigurno ne fali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.