Gimnazijalci pomažu školskim drugarima da odu na ekskurziju

Vijesti 07. maj 201617:25 > 17:35
N1

Treća gimnazija u Sarajevu organizovala je pete dana otvorenih vrata "Naših ruku djela".

Kad se male ruke slože, sve se može. Ekskurzija je pred njima i žele da idu svi zajedno, međutim – novac je prepreka. Kako bi je otklonili, organizvali su pete po redu dane otvorenih vrata pod nazvom – “Naših ruku djela”.

“Obzirom da je materijalna situacija učenika bila sve lošija, pokrenuli smo aktivnost da svako dijete može otići na maturalnu ekskurziju. Dakle, imamo veliki broj učenika koji su odlikaši sa primjerim vladanjem ali ostajali su kući jer nemaju novčanih sredstava”, rekla je Senada Salihović, direktorica Treće Gimnazije Sarajevo.

Svih 26 odjeljenja, koliko trenutno broji Treća gimnazija učestvuje u ovom projektu, a najmanje 10-ak učenika ove škole treba pomoć.

“Ova generacija ima mnogo više takvih slučajeva ali smo mi u posljednjih 4-5 godina uspjeli da ih isfinansiramo i potrudili smo se da svako dijete koje je željelo da ode na ekskurziju ne ostane bez toga”, istakla je Suada Krezić, profesorica sporta i tjelesnog odgoja.

IV 6, II 1, II 3... Svi učenici Treće gimnazije u Sarajevu danas su se okupili ovdje u dvorištu škole kako bi prikupili sva potrebna sredstva za odlazak na maturalnu ekskurziju. Svi posjetitelji uživali su u mnogobrojnom sadržaju ali su i dali svoj doprinos kupovinom izloženih sadržaja.”

“Za nas je to jako bitna stvar jer želimo da pomognemo onima koji nisu u mogućnosti.”

“IV razred pripremio je pite i kolače, ono što svake godine pripremamo, to nam najbolje ide.”

“Mi smo učenici prirodnog smjera i odlučili smo pokazati nešto što smo naučili na nastavi. Tako da smo odlučili, poštto ima mnogo nezdrave hrane da mi ponudimo vrstu kontrole zdravlja pa mjerimo pritisak.”

“Za danas smo pripremili kolače, imamo nakit i ovu igru na sreću tj bingo. Cilj igre je ako imate brojeve koje smo izvukli, možete dobiti neke od kolača ili nakit.”

Zajedno uče, zajedno se grade i ulažu napore da zajedno i proslave kraj srednjoškolskog obrazovanja. Jer, kako kažu, nezaboravno iskustvo ekskurziju zaslužuju svi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.