Čengić: Za dženazu u Potočarima 11. jula spremne 72 žrtve

Vijesti 10. maj 201613:09 > 13:13
Anadolija

Do ovog trenutka za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 72 žrtve, a identificirano je još 97, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Osim tog broja još oko 200 slučajeva je u fazi obrade.

“Do ovog trenutka posmrtni ostaci 72 žrtve su identificirani i porodice su se izjasnile da žele ukopati njihove posmrtne ostatke 11. jula na kolektivnoj dženazi u Potočarima. Dakle, prekosutra je identifikacija u Podrinje identifikacionom projektu i trebalo bi biti identificirano osam žrtava. Naravno mi u ovom trenutku ne možemo reći kako će se porodice izjasniti ali hoću reći da je ovaj broj promjenjiv i da će on biti nešto veći do 11. jula jer su identifikacije intenzivne”, kazala je Čengić.

Prema njenim riječima, osim ove 72 žrtve za koje su se porodice izjasnile da žele ukopati posmrtne ostatke u ovom trenutku imaju još 97 žrtava čiji su posmrtni ostaci identificirani i na temelju DNK analize i od strane porodice.

“Međutim, uglavnom zbog nekompletnosti tijela porodice se još uvijek nisu izjasnile da žele ukopati posmrtne ostatke svojih članova porodica. Osim tog broja još oko 200 slučajeva su u fazi obrade. Za neke su stigli DNK nalaz, za neke očekujemo u narednom periodu. Dakle, još 200 onih koji nisu zvanično identificirani”, naglasila je Čengić.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku nemaju kompletne spiskove sa osobama koje će biti ukopane ove godine, ali generalno, kao i na ranijim dženazama, sigurno da će biti više članova iz iste porodice.

“Oni su pronađeni uglavnom u ranijim godinama najčešće na području Zvornika jer je tamo najveći broj sekundarnih masovnih grobnica, mjesto Kamenica, Liplje, Snagovo ali i u nekim primarnim masovnim grobnicama kao što je Kozluk, Pilice”, pojasnila je Čengić.

Identifikacija žrtava iz Kozluka

Podsjetila je da je u Kozluku kod Zvornika pronađena posljednja masovna grobnica u decembru prošle godine iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

“Za sada je došlo nekoliko DNK nalaza u Institut za nestale osobe. Riječ je o žrtvama koje su pronađene prošle godine u primarnoj masovnoj grobnici u Kozluku. U ovom trenutku mi imamo 15 identiteta s tim da će biti i veliki broj reasocijacija, odnosno onih koji su ranije ukopani, a sada su naknadno pronađeni dijelovi tijela”, istakla je Čengić.

Što se tiče Kozluka, naglasila je, što su imali to su i pretražili. Nakon ekshumacije u decembru prošle godine na proljeće su se vratili na dva lokaliteta ali ništa nisu pronašli.

U petak ekshumacija u Vlasenici

“U petak bi trebala biti ekshumacija u Vlasenici, na lokaliteti Hakalaši. Mi ćemo ovdje pretražiti zgarište jedne porodične kuće gdje bi se trebali nalaziti posmrtni ostaci ženske osobe za koju znamo, prema izjavama svjedoka, da je ubijena, a potom zapaljena u ovoj kući”, kazala je Čengić.

Kako je kazala, do ove informacije su tek došli i sada će pretražiti taj teren.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.